Ana Sayfa Muhasebe Avans Kar Payı Dağıtımı Uygulaması

    Avans Kar Payı Dağıtımı Uygulaması

    595
    0

    İlk 3 aylık Geçici V. beyanına göre göre çıkan karın 1/2 sini 05/2022 içinde kar payı avansı olarak ortaklara ödersek Burada Stopajı %10 uygulayıp, bu stopajı 05/2022 Muhtasarda 061 ile beyan edip ödeyeceğiz değil mi?

    Evet % 10 ve 061


    KÂR PAYI AVANSI DAĞITIMI HAKKINDA TEBLİĞ

    BİRİNCİ BÖLÜM
    Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
    Amaç

    MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, şirketlerin kâr payıavansı dağıtımında uyacakları usul ve esasları düzenlemektir.

    Kapsam
    MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 28/7/1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa tabi olmayan anonim şirketler ile limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketleri kapsar.

    Dayanak
    MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ, 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 509 uncu maddesinin üçüncü fıkrasına, 565 inci maddesinin ikinci fıkrasına ve 644 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

    Tanımlar
    MADDE 4 – (1) Bu Tebliğde geçen;

    a) Kanun: 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununu,

    b) Kâr payı: Net dönem kârı veya serbest yedek akçeler üzerinden ortaklara ve kâra katılan diğer kimselere genel kurulca dağıtılmasına karar verilen tutarı,

    c) Kâr payı avansı: Kâr payından mahsup edilmek üzere ara dönem finansal tablolara göre oluşan kârlar üzerinden bu Tebliğ hükümlerine göre hesaplanan tutarı,

    ç) Ortak: Anonim şirketlerin pay sahiplerini, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin ortaklarını,

    d) Serbest yedek akçe: Genel kanuni yedek akçelerin sermayenin veya çıkarılmış sermayenin yarısını aşan kısmı ile Kanun ve sözleşme gereği ayrılanlar dışında genel kurulca ayrılmasına karar verilen yedek akçeleri,

    e) Şirket: 2499 sayılı Kanuna tabi olmayan anonim şirketler ile limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketleri,

    f) Sözleşme: Anonim şirketler ile sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin esas sözleşmesini, limited şirketlerin şirket sözleşmesini,

    g) Yönetim organı: Anonim şirketlerde yönetim kurulunu, limited şirketlerde müdür veya müdürler kurulunu, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde yöneticiyi veya yöneticileri,

    ifade eder.

    İKİNCİ BÖLÜM
    Kâr Payı Avansı Dağıtım Esasları

    Kâr payı avansı dağıtım şartları

    MADDE 5 – (1) Şirketlerin kâr payı avansı dağıtabilmeleri için, şirket genel kurulunca kâr payı avansı dağıtılmasına ilişkin karar alınması ve kâr payı avansı dağıtılacak hesap döneminde hazırlanan üç, altı veya dokuz aylık ara dönem finansal tablolara göre kâr edilmiş olması gereklidir.

    (2) (Ek:RG-5/1/2019-30646) Sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan şirketler, kesinleşmemiş hesap dönemi sonu finansal tablolarda yer alan kâr üzerinden, ilgili hesap döneminin bitiminden itibaren (Değişik ibare:RG-18/1/2022-31723 Mükerrer)iki ay içinde yapılacak genel kurullarında alınacak karara göre kâr payıavansı dağıtabilirler. Bu durumda ödenecek kâr payıavansı, hesap dönemisonu kârından 7 ncimadde gereği indirimler yapılmak suretiyle hesaplanan tutarın yüzde doksanını geçemez.

    Şirket genel kurulunca alınacak kararın içeriği
    MADDE 6 –(1) Şirket genel kurulunca kâr payı avansı dağıtımına karar verildiği durumda bu kararda ayrıca aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur.

    a) İlgili hesap dönemi sonunda, yıl içinde dağıtılan kâr payı avansını karşılayacak tutarda net dönem kârı oluşmaması durumunda, net dönem kârını aşan kâr payı avanslarının varsa bir önceki yıla ait bilançoda yer alan serbest yedek akçelerden mahsup edileceği, serbest yedek akçe tutarının da dağıtılan kâr payı avanslarını karşılayamaması halinde fazla ödenmiş olan kâr payı avanslarının yönetim organının ihtarı üzerine ortaklar tarafından şirkete iade edileceği,

    b) İlgili hesap dönemisonunda zarar oluşması durumunda;

    1) Varsa bir önceki yıla ait bilançoda yer alan (Mülga ibare:RG-1/9/2018-30522) (…) serbest yedek akçelerin öncelikle oluşan zararın mahsubunda kullanılacağı, bu akçelerin oluşan zararı karşılayamaması halinde dönem içinde dağıtılan kâr payıavanslarının tamamının yönetim organının ihtarı üzerine ortaklar tarafından şirkete iade edileceği,

    2) (Mülga ibare:RG-1/9/2018-30522) (…) serbest yedek akçelerin, oluşan dönem zararından mahsubu sonrasında bakiye serbest yedek akçe tutarının dağıtılan kâr payı avanslarından indirileceği, indirim işlemi sonucunda dönem içinde dağıtılan kâr payı avansı tutarının bakiye serbest yedek akçe tutarınıaşması halinde ise aşan kısmının yönetim organının ihtarı üzerine ortaklar tarafından şirkete iade edileceği.

    (2) Birinci fıkrada belirtilen hususlar, kâr payıavansı dağıtılacak hesap dönemi içinde yapılacak genel kurul toplantısında karara bağlanır. Anonim ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde, genel kurulca bu yönde karar alınabilmesi için sermayenin en az dörtte birini karşılayan payların sahiplerinin veya temsilcilerinin toplantıda hazır olması, bu nisabın toplantı süresince korunması ve toplantıda hazır bulunan oyların çoğunluğunun kâr payı avansı dağıtılması yönünde kullanılmış olması, limited şirketlerde ise toplantıda temsil edilen oyların salt çoğunluğunun kâr payı avansı dağıtılması
    yönünde olması gereklidir.

    (3) İlgili hesap dönemi öncesinde ödenen kâr payı avanslarının, ilgili olduğu yılın net dönem kârından mahsup edilmesi şarttır. Bu işlem yapılmadan, şirket genel kurulunca kâr payı dağıtılmasına ve kâr payıavansı ödenmesine karar verilemez.

    Dağıtılacak kâr payı avansı tutarı ve hesaplanması
    MADDE 7 – (1) Dağıtılacak kâr payı avansı; varsa geçmiş yıllar zararlarının tamamının, vergi, fon ve mali karşılıkların, kanunlara ve sözleşmeye göre ayrılması gereken yedek akçelerin, (Değişik ibare:RG-1/9/2018-30522) varsa intifa senedi sahipleri ile sözleşmede ortaklar dışında kâra katılması öngörülen diğer kimseler için ayrılacak tutarların, oluşan ara dönem kârından indirilmesi suretiyle hesaplanır. Ödenecek kâr payı avansı, bu şekilde hesaplanan tutarın yarısını geçemez.

    (2) Aynı hesap dönemi içinde izleyen ara dönemlerde de kâr oluşması halinde dağıtılacak kâr payıavansı tutarı birinci fıkrada belirtilenlerin yanı sıra önceki ara dönem veya dönemlerde ödenmiş olan kâr payı avansı tutarları da indirilerek hesaplanır. Ödenecek kâr payı avansı, bu şekilde hesaplanan tutarın yarısını geçemez.

    Kâr payı avansı ödemeleri
    MADDE 8 – (1) Kâr payıavansı, (Değişik ibare:RG-1/9/2018-30522) sözleşmede aksine bir hüküm yoksa, dağıtım tarihleri itibarıyla ortağın sermaye payı için şirkete yaptığı ödemelerle orantılı olacak şekilde ikinci fıkra hükümleri dikkate alınarak ödenir.

    (2) Kâr payı avansı, kârdan imtiyazlı paylara imtiyaz dikkate(Değişik ibare:RG-1/9/2018-30522)alınarak ödenir. İntifa senedi sahiplerine, (Değişik ibare:RG-1/9/2018-30522) ortaklıkları nedeniyle dağıtılacak kâr payı avansı hariç olmak üzere yönetim organı üyelerine ve sözleşmede ortaklar dışında kâra katılması öngörülen diğer kimselere kâr payı avansı ödenemez.

    (3) Ortakların sermaye taahhüt borçları dışında şirkete borçlu olmaları halinde söz konusu borç ortağa ödenecek kâr payı avansından mahsup edilir.

    (4) Bir hesap döneminde kâr payıavansı dağıtan ve ardından sermaye artırımı gerçekleştiren şirket,aynı hesap döneminde tekrar kâr payıavansı dağıtmak istediğinde aşağıda belirtilen esaslara uyar.

    a) Sermaye artırımısonrasında yapılacak kâr payıavansı ödemesinde, yeni ortaklara öncelik verilir.

    b) Söz konusu öncelik, eski ve yeni ortakların dönem içerisinde her pay için aldıkları toplam kâr payı avans tutarları eşitleninceye kadar devam eder.

    c) Eski ve yeni ortakların hesap dönemi içerisinde her pay için aldıkları toplam kâr payı avans tutarları eşitlendikten sonra, kalan kâr payı avansı tutarı veya bir sonraki ara hesap döneminde ödenecek kâr payı avansı tutarı mevcut ortaklara payları nispetinde ödenir.

    Kâr payı avansı işlemlerinde yönetim organının görevleri
    MADDE 9 – (1) Genel kurul tarafından kâr payı avansı dağıtılmasına karar verilmesi ve ara dönem finansal tablolara göre de kâr edilmiş olması halinde şirket yönetim organınca sırasıyla aşağıdaki görevler yerine getirilir.

    a) Kâr payıavansı dağıtımına ilişkin rapor hazırlanır ve bu raporda;

    1) Kâr payı avansı dağıtımına dayanak oluşturan ara dönem finansal tabloların Kanunun 515 inci maddesinde belirtilen dürüst resim ilkesine uygun olarak hazırlandığı,

    2) Dağıtılacak kâr payıavansı tutarının 7 ncimaddeye uygun olarak hesaplandığı,
    belirtilir. Yapılan hesaplamalara ve diğer şartların yerine getirilmiş olduğuna dayanak teşkileden belgeler bu rapora ek yapılır.

    b) Raporda tespit edilen kâr payıavansının ortaklara ödenmesine ve bu ödemelerin yapılma usulüne ilişkin karar alınır.

    c) Kâr payıavansı tutarları 8 incimaddeye uygun olarak kararı izleyen en geç 6 hafta içerisinde ödenir.

    (2) Hamiline yazılı pay senedisahiplerine kâr payıavansı ödenirken gerekli güvence yönetim organı tarafından alınır.

    (3) 6 ncı maddenin birinci fıkrasında belirtilen durumların ortaya çıkması halinde fazladan ödenen kâr payıavanslarının ortaklardan tahsiledilerek şirkete iadesine ilişkin işlemler yönetim organınca yerine getirilir.

    ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
    Çeşitli ve Son Hükümler

    Kâr payı avansı hesaplama tablosu
    MADDE 10 – (1) Dağıtılacak kâr payıavansı tutarının hesaplanmasına ilişkin tablo ek-1’de yer almaktadır.

    Geçiş hükümleri
    GEÇİCİ MADDE 1 –(1) 2012 yılına ilişkin hesap döneminde kâr payı avansı dağıtacak şirketler, avans tutarının hesaplanmasında 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre düzenlenen bilançoları esas alır. 9 uncu madde uyarınca düzenlenecek raporda, kâr payı avansı dağıtımına dayanak oluşturan ara dönem bilançosunun gerçeğe uygun olarak düzenlendiği belirtilir.

    Yürürlük
    MADDE 11 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

    Yürütme
    MADDE 12 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı yürütür.

     


    Kaynak: Resmi Gazete, İSMMMO,
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMüşteriye fason gıda dolumu ve paketlenmesi işinde KDV oranı % kaç olarak hesaplanacaktır?
    Sonraki İçerikTürkiye büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısında AB ülkelerini geçti

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz