Ana Sayfa YAZARLAR-YENİ Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelikte Yapılmış Değişiklikler

Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelikte Yapılmış Değişiklikler

425
0

Mahmut ESEN 
E.Mülkiye Başmüfettişi


Konuya ilişkin 6136 sayılı Kanuna dayalı olarak çıkarılan, her türlü ateşli silah/ mermileri ile bıçakların satın alınması; taşınması ve bulundurulmasına vb. hususlara ilişkin usul ve esasları düzenleyen ATEŞLİ SİLAHLAR VE BIÇAKLAR İLE DİĞER ALETLER HAKKINDA YÖNETMELİK’ 1.06.1991 tarihinde R.G. yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

11.09.2021 günlü R.G. yayımlanmış olan” Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile; esas Yönetmelikte 19’ uncu kez değişiklik yapılmıştır.

Yönetmelik maddelerinin 1/ 4’ ünde ve ekli cetvellerinde ek/ değişiklikler gerçekleştirilmiştir.

Yönetmelik can ve mal güvenliği konularını yakından ilgilendirmektedir.

Diğer yandan Türk toplumu/ bürokrasinde silah taşıma ruhsatına sahip olmak durumu önemli bir ayrıcalık olmaya devam etmektedir.

Önemi nedeniyle tarafımdan yapılmış inceleme sonucu, Yönetmelikte yapılmış belli başlı değişiklikler özet olarak kamuoyunu da bilgilendirme bağlamında aşağıya çıkarılmıştır.

1-Silah mermilerin satışı/ nakli vb. bilgilerin için merkezi kayıt sistemi getirilmiştir. Mevcut/kullanılmakta olan sistem geliştirilmiş, dayanağa kavuşturulmuştur.

2-İdari yapımızdaki değişikliklerin de etkisi ile silah taşıma izni verilen kamu görevlilerinin sayıları artırılmıştır.

(Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Başkanı/ üyeleri; büyükşehir belediyeleri genel sekterleri, il özel idaresi genel sekreteri, ceza infaz kurumu kontrolörleri; cezaevi idare memurları ile denetimli serbestlik müdür/yardımcıları kapsama alınmıştır.) 

3-Müteahhitlere taşıma silah ruhsatı verilmesi için yaptıkları yapım işlerinin büyüklüğüne bakılacak, belirlenecek sözleşme bedeli limitlerin altında yapım işi yapanlara ruhsat verilmeyecektir.

4-Emekliliklerinde/görevden ayrıldıklarında (beş yılda bir 7.606 TL) silah ruhsat taşıma harcı vermeden silah taşıyacak olan kamu görevlilerin kapsamı genişletilmiştir.

(Sayıştay denetçiliği, CB kurum ve kuruluşlarının üst yöneticiliği, Gümrük Muhafaza Gn. Md. lüğü amir/memurluğu, ceza infaz kurumu kontrolörleri; cezaevi idare memurları ile denetimli serbestlik müdür/yardımcılığı, infaz ve koruma memurluğu, köy ve mahalle muhtarlığı, belediye başkanlığı, il genel meclisi üyeliği görevinde bulunmuş olanlar kapsama dahil edilmiştir.

5– Silah ruhsatı verilmesini engelleyen hallerle ilgili madde de önemli ek/değişikler yapılmıştır.

Yönetmelikte yer alan “hiçbir şekilde” ruhsat verilemeyeceği ibaresi çıkarılmıştır.

Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması ve cezanın infazından beş yıl geçmiş olması, ruhsat veriliş nedenlerinin idari makamlara bildirilmemesi vb. hallerde silah ruhsatı verilebileceğine ilişkin düzenleme getirilmiştir.

Belirli suçlardan (kadına karşı şiddetin önlenmesi bağlamında haklarında tedbir kararı verilenler dahil)haklarında kovuşturma yapılanların silahları dava sonuna kadar emanete alınacaktır.

6-Trap-skeet atış alanı, tabanca ve tüfek atış poligonları açılış/işletme izni, güvenlik önlemleri, mermilerin korunması vb. konularda ek/değişiklikler yapılmıştır.

7– Yönetmelik kapsamındaki ruhsatların basım ve dağıtımı için hizmet bedeli alınacaktır.

8-Yönetmelik kapsamındaki iş/işlemler elektronik ortamda da yapılabilecektir.


Kaynak: Mahmut ESEN – E. Mülkiye Başmüfettişi’nin Özel İzni ile yayınlanmıştır. Yazının Tüm hakları ve sorumluluğu yazara aittir.
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


YAZARIN DİĞER YAZILARI

6. Dönem Toplu Sözleşme Kamu Görevlileri ve Emeklilerine Ne Getiriyor?

Memurlara 3.600 Ek Gösterge Verilmesi Konusunda Doğru Bilinen Yanlışlar ve Yapılması Gerekenler

Yeni Tasarruf Tedbirleri Genelgesi Belediyelere Ne Getiriyor?

SGK’nın Yeni Zammı ve Genel Sağlık Sigortası Sistemine Toplu Bakış

Yeni Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliği Üzerine Notlar

Tarihsel Süreç İçinde Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yapılması Konusundaki Mevzuat Düzenlemeleri

Memurların 3600 Ek Gösterge Sorunu Kendiliğinden Çözülüyor!

Yeni Kanunlar Ne Getiriyor?

Milyonlarca yurttaşımızı yakından ilgilendiren yeni borç yapılandırılması kanunu hakkında özet bilgiler

İmar Rantları Artık Kamu İdarelerine Kalacak

Güncel Resmi Raporlara Göre Belediyelerimizin 2018 Yılı Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi – Mahmut ESEN, E. Mülkiye…

Gelirleri Düşen Belediyeler İçin Alınması Gereken Acil Önlemler Konusunda Bir Öneri

Ankara Büyükşehir Belediyesinin 2016-2019 Yıllarında Gerçekleşmiş Bütçe Gider Ve Gelirleri İle Belediye Maliyesine Genel Bakış

Önceki İçerik2.000 TL altındaki reklam hizmetlerinde KDV tevkifatı uygulanır mı?
Sonraki İçerikVergi dairesi tarafından incelemeye alınan bir firma 7326 sayılı kanun kapsamında matrah artışından faydalanırsa incelemeden çıkar mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz