Ana Sayfa Çalışma Hayatı Asgari ücretin gelir vergisinden istisna edilmesi nedeniyle engellilik indirimi hakkı olanların ücretlerinde...

    Asgari ücretin gelir vergisinden istisna edilmesi nedeniyle engellilik indirimi hakkı olanların ücretlerinde bu nedenle bir artış olmayacak mı?

    170
    0

    Asgari ücret Gelir Vergisi istisnası olduğu için engelli Gelir Vergisi istisnasının bordroda artık gösterilmesinin bir hükmü yok değil mi? (Matrahı aşan tutara kadar) İstisna olmadığı için personele de ilave bir tutar ödenmeyecek, değil mi?

    193 sayılı GVK’nın 31. maddesine göre, ücret matrahından indirilecek aylık engellilik indirimi tutarları, 1.1.2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aşağıdaki şekilde belirlenmiştir. Ücretliye aylık ücret ödemesinde yararlanma hakkı olan aylık engellilik indirimi ücret matrahından düşülmek suretiyle vergi matrahı azaltılmakta ve kalan tutar üzerinden vergi kesintisi yapılmaktadır.

    Engelli olarak çalışan işçiler için düzenlenen maaş bordrolarında engellilik indirimine ilişkin tutarın, öncelikle gelir vergisi matrahı toplamından mahsup edilmesi, engelli indiriminin mahsubundan sonra kalan gelir vergisi matrahı üzerinden hesaplanan gelir vergisi tutarından da aylık asgari geçim indirimi tutarının mahsup edilmesi gerekmektedir. Ancak, mahsup edilecek tutar, asgari ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisi tutarı ile ücretlinin maaşı üzerinden hesaplanan gelir vergisi tutarlarını aşamayacaktır.

    Buna göre, toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışanlara net ücret üzerinden ödeme yapılması durumunda, engelli çalışanların ücretlerinde engellilik indiriminden oluşan vergi avantajı, engelli çalışanlara yansıtılacaktır. Dolayısıyla engellilik indirimi nedeniyle sağlanan vergisel avantaj, çalışanın eline geçen net ücret tutarını artıracaktır.


    Asgari ücrete uygulanan gelir vergisi ve damga vergisi istisnası birden fazla iş yerinde çalışanların her bir iş yerindeki çalışmaları için uygulanır mı ve diğer durumlara ilişkin örnek hesaplama tabloları


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYıl sonunda 320 Satıcılar hesabındaki borç bakiyeleri hangi hesaba virmanlanmalıdır?
    Sonraki İçerikVergi mükellefi olmayan kişilerden yapılan mal iadeleri için hangi belge düzenlenecektir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz