Ana Sayfa Vergi Asgari ücret üzerinde ücret alan bir personelin gelir vergisi kesintisi nedeniyle aralık...

    Asgari ücret üzerinde ücret alan bir personelin gelir vergisi kesintisi nedeniyle aralık ayında asgari ücretin altında maaş alabilir mi?

    640
    0
    Brüt ücreti 3.000 TL olan bir çalışanın 2020-Aralık ayında net ücreti 2.324,71 TL’nin altına düşmektedir. Asgari ücretli çalışanlarda net ücretin korunması için gelir vergisi dilim artışından gelen artışın AGİ’ye ilave edilerek 2.324,71 TL’nin korunması sağlanmaktadır. Bu durum diğer ücretli olarak görünen işçiler içinde geçerli midir?

    AGİ ilavesi, 2016 yılında yapılan asgari ücret zammıyla beraber ilk kez 2. vergi diliminden vergi vermek zorunda kalması ile uygulanmaya başlanmıştı.

    Asgari ücretlilerin kazancının net tutarını korumak için, kesilen gelir vergisi tutarı, net asgari ücret tutarının altına düşmeyecek şekilde ilave edilmişti.

    Bu uygulama, 7103 sayılı Kanun ile, Mart 2018’den itibaren 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 32. Maddesine eklenen fıkra ile süreklilik kazandı.

    Yapılan bu düzenleme ile, her yıl, kazancını asgari ücret üzerinden elde eden çalışanlar, bulunduğu ayın net asgari ücretinin (agi ile) altında bir ücret alamıyor.

    Gelir vergisi dilimi değişikliği nedeniyle oluşan ücret kaybı, ilave AGİ tutarının eklenmesi ile telafi edilmektedir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİhtirazi Kayıtla Beyan Edilen Vergiler için vergi taksitlendirmesinden yararlanılabilir mi?
    Sonraki İçerikKısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteği Konusunda Bilinmesi Gerekenler

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz