Ana Sayfa Vergi Asgari Ücret Farkları Çalışanlara Toplu Olarak Ödeniyor – 06 Aralık 2017

Asgari Ücret Farkları Çalışanlara Toplu Olarak Ödeniyor – 06 Aralık 2017

1411
0

1- Asgari Ücretliye Fark Olarak Ödenecek Para Nedir? 
05.12.2017 Tarih ve 30261 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 7061 sayılı torba yasanın 15’inci maddesi ile Asgari ücret ile çalışanların ücretlerindeki Gelir Vergisi oranı %20’ye çıkmıştı. Bu nedenle de 1.404 TL Net asgari ücret alan (AGİ Dahil) çalışanların ücretleri düşmüştü.

Yapılan değişiklikle, 2017 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ait olup 2017 yılı başındaki 1.404 TL’den aşağıya düşen asgari ücretin farkları Çalışanlara ödenecektir.

2- Ödeme nasıl yapılacaktır? 
2017 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin olarak aylık hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutar, ücretlinin asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilerek ödeme yapılacaktır.

Net ücret, yasal kesintiler sonrası ücret tutarına asgari geçim indiriminin ilavesi sonucu oluşan ücreti ifade etmektedir.

3- İşveren bu indirimi beyannamesine nasıl yansıtacaktır?
Bu maddenin yayımlandığı tarih olan 05.12.2017 itibarıyla yukarıda yer alan dönemlere ilişkin olarak verilmiş olan muhtasar beyannamelerde beyan edilen ilave asgari geçim indirimi uygulanamaması nedeniyle çalışanlarca fazla ödenen vergiler, bunlara iade edilmek üzere, vergi sorumlularınca (İşveren-mükellef) bu maddenin yayımı tarihinden sonra verilecek muhtasar beyannameler üzerinden hesaplanan vergiden mahsup edilmek suretiyle iade edilecektir.

Yani farklar çalışanların AGİ tutarına ilave edilerek kendilerine ödenecek, İşverenler de bu tutarları kendi Muhtasar beyannameleri üzerinden mahsup edeceklerdir.

4- Mahsup işlemi hangi döneme ait muhtasar beyannamede yapılacaktır?
4.1- Muhtasar beyanlarını AYLIK verenler 2017-Kasım ayına ait olup 2017 Aralık ayında verilecek beyannamelerinden,

4.2- Muhtasar beyanlarını 3 AYLIK verenler 2017-Ekim-Kasım-Aralık aylarına ait olup 2018 Ocak ayında verilecek beyannamelerinden,
Mahsup işlemini yapacaklardır.

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikTesla’nın Hisseleri Yüzde 20 Düştü!
Sonraki İçerik4/A’lı (SSK) Olanlar, 01.10.2008 Tarihinden Sonra Devlet Memuru Olarak İşe Başlarsa Sigorta Statüsü Ne Olur?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz