Ana Sayfa Vergi Arefe gününde raporlu olan çalışandan kesinti yapılır mı?

    Arefe gününde raporlu olan çalışandan kesinti yapılır mı?

    509
    0

    Arefe gününde raporlu olan çalışandan kesinti yapılır mı?

    Arefe günü 2023 yılı idari izin sayılmıştır ve yarım gün mesai bulunmaktadır.

    İşverenlerin ne istirahat süresinin ilk iki gün için, ne de tüm istirahat süresince ücret ödeme ve sigorta günü bildirme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak, işveren dilerse sigortalıların istirahatli (raporlu) bulundukları sürede atıfet kabilinden (iyilik olsun diye) işçilere ücretlerini ödeyebilir. Bunda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Sigortalıların istirahat süresince çalışmaları yasaklanmış olup, çalışmadan ücret almaları mümkündür.

    Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan geçici iş göremezlik ödeneği alan sigortalılara istirahatlı bulundukları devrede işverenlerce ödenen geçici iş göremezlik ödeneği ile o devredeki kazancı arasındaki fark ücretlerin veya bu devrede Sosyal Güvenlik Kurumu’nca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği dikkate alınmadan ödenen tam ücretlerin tüzük, yönetmelik, toplu sözleşme gibi genel düzenleyici tasarruflara dayanarak veya işverence atıfet kabilinden ödenmiş olmasına bakılmaksızın prime tabi tutulması ve istirahatli sigortalının SGK’ye bildirime devam edilmesi gerekmektedir.


    Türkiye’deki resmî tatiller ana hatlarıyla ulusal bayramlar ve genel tatiller olmak üzere iki grupta toplanır. Ülkedeki tek ulusal bayram Cumhuriyet Bayramı’dır. Genel tatil günlerinin içinde resmî ve dini bayramlar bulunmaktadır. Resmî bayramlar; Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ve Zafer Bayramı’dır. Dini bayramlar ise Kurban ve Ramazan Bayramlarıdır. Bunlar dışındaki genel tatil günleri ise yılbaşı ile Emek ve Dayanışma Günü ve Demokrasi ve Millî Birlik Günü’dür.

    Mevcut tatiller

    Tarih Bayram adı Açıklama İlan tarihi
    1 Ocak Yılbaşı Yeni yılın ilk günü. 1935
    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 1920 yılında TBMM’nin açılması Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiştir. 1921
    1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü İşçiler için düzenlenmiş bir bayram. 2009
    19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkması gençlere armağan edilmiştir. 1935
    15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü 2016 Türkiye askerî darbe girişimi sırasında vatan için şehit olan sivil, asker ve polisler için anma günü. 2016
    30 Ağustos Zafer Bayramı Türkiye’nin Türk Kurtuluş Savaşı’ndan zaferle ayrılması. 1935
    29 Ekim Cumhuriyet Bayramı 1923 yılında cumhuriyetin ilan edilmesi, 28 Ekim öğleden sonra başlar. 1925
    değişken– Ramazanayından hemen sonra Ramazan Bayramı Üç günlük dinî bayram. Arife günü öğleden sonra başlar.
    değişken– Ramazanayından 70 gün sonra Kurban Bayramı Dört günlük dinî bayram. Arife günü öğleden sonra başlar.

    Resmî tatil ve ulusal bayramlar yıllık izin süresinden düşer mi? 


    Kaynak: İSMMMO, Wikipedia,
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKurumlar vergisi mükelleflerine çıkan ek deprem vergisi için yevmiye kayıt örneği
    Sonraki İçerikKısa süreli kiralanan daireler için turizm payı beyannamesi verilecek mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz