Ana Sayfa Vergi “Araştırma, Geliştirme Ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama Ve Denetim Yönetmeliği” Yapılan...

    “Araştırma, Geliştirme Ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama Ve Denetim Yönetmeliği” Yapılan Değişiklikler (14 Şubat 2017)

    1363
    0

    Son düzenlemeler ışığında “Araştırma, geliştirme ve tasarım faaliyetlerinin desteklenmesine ilişkin uygulama ve denetim yönetmeliği” yapılan değişiklikler nelerdir?

    Araştırma, geliştirme ve tasarım faaliyetlerinin desteklenmesine ilişkin uygulama ve denetim yönetmeliğinde 01.03.2016 ve 14.02.2017 tarihinden geçerli olmak üzere bazı değişiklikler yapılmıştır.

    Bu yazımızda yapılan değişikliklere, önceki uygulamadan farklara da yer verilmek suretiyle, aşağıda başlıklar halinde yer verilmektedir.

    1- Merkezler dışında geçirilen süreye ilişkin personele gider karşılığı niteliğinde yapılan ödemeler de desteklerden yararlanacak
    Değişiklik öncesi düzenlemeye göre, Ar-Ge veya tasarım merkezleri alanı dışında geçirilen süreye ilişkin olarak; gerçek yol giderleri dâhil olmak üzere yol, konaklama, gündelik gibi adlar altında gider karşılığı olarak yapılan ödemeler ile sağlanan menfaatler Ar-Ge ve tasarım indirimine konu edilememekte ve aynı zamanda Gelir Vergisi stopaj teşviki kapsamı dışında kalmaktaydı.

    Yeni düzenleme ile getirilen uygulamanın başlangıcının Ar-Ge/tasarım indirime ile Gelir Vergisi stopaj teşviki açısından farklı olarak belirlendiği dikkati çekmektedir. Buna göre  bu nitelikte ödemeler; Ar-Ge/ tasarım indirimi açısından 01.03.2016,  Gelir Vergisi stopaj teşviki açısından ise 14.02.2017 tarihinden itibaren desteklerden yararlanabilecektir.

    2- Merkezlere ilişkin Posta, kargo ve kurye giderleri ile büro, kırtasiye harcamaları da genel gider olarak dikkate alınabilecek.
    Bilindiği üzere “Genel giderler” sadece Ar-Ge ya da tasarım merkezlerinin yararlanabildiği kalemlerdendir. Değişiklik öncesinde, merkezlerin kira, su, enerji, bakım-onarım, haberleşme, nakliye giderleri ile bu merkezlerde kullanılan makine ve teçhizata ilişkin bakım ve onarım giderleri gibi bu merkezlerde yürütülen faaliyetin devamlılığını sağlamak için yapılan giderlerin genel gider sayıldığı ifade edilmişti.

    Yine önceki düzenlemeye göre, ilk madde ve malzemeyle ilgili sarf malzemeleri Ar-Ge/tasarım indirimine konu edilirken, büro ve kırtasiye gibi sarf malzemelerine ilişkin giderler Ar-Ge / tasarım indirimine konu edilememekteydi.

    Son değişiklikle, 01.03.2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, münhasıran merkezlerle ilgili olması şartıyla, merkezlerin posta, kargo, kurye vb. harcamaları ile büro ve kırtasiye vb. sarf malzemelerine ilişkin giderlerine de “Genel Giderler” başlığı altında yer verilebilecektir.
    Bu harcamalara ilişkin gider belgelerinin (fatura vb.) sadece merkezlere özel düzenlenmesi gerektiğini, bu mahiyetteki ortak giderlerden merkezlere pay verilmesinin mümkün olmadığını özellikle belirtmek isteriz.

    3- Ar-Ge veya tasarım faaliyetleri ile ilgili dışarıdan hukuki veya bilimsel danışmanlık hizmeti alınması
    5746 sayılı Kanun ve alt mevzuatına göre esas olan Ar-Ge veya tasarım faaliyetinin şirket bünyesinde gerçekleştirilmesi olmakla birlikte bu süreçte bazı hizmetlerin işletme dışından tedarik edilmesi mümkündür.

    Ar-Ge veya tasarım indirimine konu edilebilecek hizmetlerin neler olduğu tek tek sayılmak süretiyle belirlenmiştir. Buna göre değişiklik öncesi düzenlemeye göre, normal bakım ve onarım giderleri hariç olmak üzere, Ar-Ge ve yenilik veya tasarım faaliyetleriyle ilgili olarak işletme dışında yerli veya yabancı diğer kurum ve kuruluşlardan alınan; mesleki veya teknik destek, test, laboratuvar ve analiz hizmetleri ile bu mahiyetteki diğer hizmet alımları “dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler” başlığı altında Ar-Ge /tasarım indirime konu edilmekteydi.

    Son değişiklikle 01.03.2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Ar-Ge, yenilik veya tasarım faaliyetleriyle ilgili olmak üzere, destek kapsamında işletme dışından hukuki veya bilimsel danışmanlık hizmetleri almak da mümkün hale gelmiştir. Ancak bu hizmetlerin de mutlaka Ar-Ge veya tasarım faaliyetleri ile ilgili olması gerektiğini hatırlatmak isteriz.

    Güneri GÖZÜAÇIK –YMM
    Modern YMM – İstanbul

    Tarih: 3 Mart 2017

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikAvrupa Otomobil Satışları!
    Sonraki İçerikÇalışanınızı Sigortalamadınız mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz