Ana Sayfa Çalışma Hayatı Aralık ayı KÇÖ için e-Devlet üzerinden mi başvuru yapmalıdır?

    Aralık ayı KÇÖ için e-Devlet üzerinden mi başvuru yapmalıdır?

    İşverenin; e-Devlet üzerinden gerekli alanları doldurarak başvuru yapması gerekmektedir. Ayrıca aynı sistem üzerinden kanıtlayıcı belge olarak aşağıdaki belgelerin eklenmesi yeterlidir. Çalışma süresinin azaltıldığını veya faaliyetin kısmen/tamamen durdurulduğunu ortaya koyan belgeler (örneğin: ücret bordroları, puantaj kayıtları, üretimin, hizmetin ve/veya ihracatın azaldığına, siparişlerin ve/veya sözleşmelerin iptal edildiğine dair vb. belgeler) ile Resmi makamlar tarafından faaliyeti durdurulan işyerleri kapsamında olduğuna dair diğer belgeler

    598
    0
    KÇÖ ile ilgili 31.12/2020 tarihine kadar başvuru hakkı tanınmıştır. Peki Mart ayından bu yana ve halen personellerini kçö’den faydalandıran ve 20/11/20 tarihinde tekrar tamamen kapanan bir firmada, 01.07/2020 tarihinden sonra işe girenler personelleri de KÇÖ ne İlave etme hakkı tanınmıştır. Lakin bu ilave etme işlemi başvuru yaparak mı yoksa her ay gönderdiğimiz “Oran Exceli” ne ilave edilecek personelleri eklemeyerek her zamanki gibi e-posta göndermek suretiyle mi yapılacaktır? Yani teknik olarak ilave personelleri nasıl dahil edeceğiz?
    İlave edilen personeller için de ilk başvurumuzdaki personellerde uyguladığımız gibi ilk 7 günün maaşlarının 1/2 sini işverence karşılanma zorunluluğu ve bu şekilde Aralık/20 Aylık Prim ve Hizmet Listesini onaylama var mıdır?
    NÜD’den 17/04/2020 tarihinden sonra işe başlayanlar yararlanamamaktadır. Bu tarihten sonra işe başlayıp 20/11/2020 tarihinde tamamen kapatılan bir işyerinde, 17/04/2020 tarihinden sonra işe başlayıp KÇÖ’den ilgili kriterler gereği yararlanamayanların eksik gün kodu 21-Diğer Ücretsiz İzin mi yoksa her ne kadar 1.177 TL NÜD’den yararlandırılmasa bile 28-Pandemi Ücretsiz İzin eksik gün kodu bildirilmesi doğrudur?

    1.İşverenin; e-Devlet üzerinden gerekli alanları doldurarak başvuru yapması gerekmektedir.

    Ayrıca aynı sistem üzerinden kanıtlayıcı belge olarak aşağıdaki belgelerin eklenmesi yeterlidir.

    • Çalışma süresinin azaltıldığını veya faaliyetin kısmen/tamamen durdurulduğunu ortaya koyan belgeler (örneğin: ücret bordroları, puantaj kayıtları, üretimin, hizmetin ve/veya ihracatın azaldığına, siparişlerin ve/veya sözleşmelerin iptal edildiğine dair vb. belgeler) ile
    • Resmi makamlar tarafından faaliyeti durdurulan işyerleri kapsamında olduğuna dair diğer belgeler

    2.Kısa çalışma ödeneği ödemeleri 4857 Sayılı kanunun 24’üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve aynı Kanunun 40’ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar.” hükmü, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 40.maddesinde “24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenir.” hükmü yer almaktadır.

    3. Kçö ve nüd kapsamına girmeyen ve işverenle ücretsiz izne yazılı anlaşan işçinin eksik günü 21 kod ile bildirilmelidir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSGK Yapılandırma Kapsamına Giren Kurum Alacakları, Türü Ve Dönemi
    Sonraki İçerik2020’nin İlk 11 Ayında Onaylanan Yerli Malı Belgesi Sayısı Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre %8 Arttı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz