Ana Sayfa Vergi Aracı firmalar üzerinden yapılacak ürün teslimlerinde fatura kimin ismine düzenlenmelidir?

    Aracı firmalar üzerinden yapılacak ürün teslimlerinde fatura kimin ismine düzenlenmelidir?

    Yemek Sepeti üzerinden online yapılan satışlar için düzenlenecek belge ne olacaktır?

    3309
    0
    Bir restoran işletmesi, yemek sepeti üzerinden müşterinin tercihi doğrultusunda üç farklı şekilde satış ve de tahsilat yapmaktadır. Birincisi normal nakit tahsil edilen satış, ikincisi kredi kartıyla tahsil edilen ve firmanın pos hesabına ertesi gün veya başka vadede geçen satış. Bu iki seçeneğin uygulanmasında ve muhasebeleştirilmesinde bir tereddütümüz yoktur.
    Üçüncüsü ise “Online” satış. Bu yöntemde tahsilat şu şekilde olmaktadır; müşteri sipariş verirken, “Nakit”, “Kredi Kartı” seçeneklerini değil de “Online” seçeneğini tercih ediyor. Bunun üzerine sipariş teslim edilip bedeli, müşteri tarafından kredi kartıyla ödeniyor, ancak sipariş esnasında, “Online” tercihinde bulunduğu için, kredi kartıyla çekilen bu tutar, Yemek Sepetinin havuz hesabında toplanmaktadır. Ay sonunda ise yemek sepeti firması, kestiği aylık komisyon faturasını bu havuzda biriken tutardan mahsup edip restoran işletmesine bankadan göndermektedir. “Online” sipariş seçeneğini seçen müşteriye, teslimat karşılığındaki ödemesi karşılığı fiş nasıl ve ne ad altında verilecektir. Nakit tahsilat olmadığı için nakit fiş verilemez, kredi kartı tahsilatlı fiş de verilemez. Çünkü işletmenin pos hesabına gelen bir bedel olmayıp yemek sepeti firmasının havuzuna gidiyor çekilen tutar. Bu tür bu havuzda biriken “Online” satışların toplamını aylık veya 15 günlük olarak Yemek sepetine fatura edelim desek Yemek sepeti bu tür uygulamayı yani faturayı kabul etmiyor. Ayrıca fatura benzeri belgenin teslim esnasında veya 7 gün içinde kesilmesi gerek bu da ayrı bir muammadır.
    O halde bu Online satışların toplamını, ay sonlarında kesilen taraf “Nihai Tüketici” ve Vergi No “111111111111” şeklinde belirterek “E Arşiv” portalından fatura kesip bu fatura tu07tarını da, yine ay sonunda düzenlenecek “Alacak Dekontuna istinaden, Yemek sepeti tarafından gönderilen tutar ve komisyon faturası ile virman kaydı ile sıfırlamak uygun mudur? 

    Bahsettiğiniz kuruluşlarca satışlara aracılık edilmesi halinde yapılacak muhasebe kayıtları için GİB tarafından yayımlanmış bir tebliğ ve sirküler yoktur. Kayıtlar TDHP na göre yapılmaktadır.

    Bu nedenle bağlayıcı yorum yapamayız. Satışlar için belgelemede esas olan satıcının hangi yöntem ile satarsa satsın; satılan ürün için ÖKC veya fatura düzenlemesidir. Tahsilatlar da bahsettiğiniz seçenekler ile yapılmaktadır. Komisyon bedelinin mahsubu ise cari hesap işleyişi ile yapılabilir.

    Bizim önerimiz bu konuda yapılması gereken işlemler için GİB’den özelge almanızdır.

    Etiket : aracı, firma, düzenleme, e-arşiv, e- fatura, gib, özelge, süre,

    Kaynak : İsmmmo

    Kategori: Vergi

    Alt Başlık: Yemek Sepeti üzerinden online yapılan satışlar için düzenlenecek belge ne olacaktır?


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİş yeri kira sözleşmelerinde damga vergisi oranı kaçtır?
    Sonraki İçerikDerneklerin stopaj yükümlülüğü ve yabancı para ile düzenlenen serbest meslek makbuzunda kayıt nizamı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz