Ana Sayfa Vergi Araç kiralama işi yapan firmalar ne zaman e-fatura uygulamasına dahil olmak zorundadır?

    Araç kiralama işi yapan firmalar ne zaman e-fatura uygulamasına dahil olmak zorundadır?

    845
    0

    Araç alım satımı yapan mükellef 2020 yılı brüt satısı 1.046.000, 2021 brüt satısı 320,000 TL2dir.

    E-fatura geçmek zorunda mıdır?

    VUK 535 No’lu Genel Tebliği kapsamında; Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 

    a) 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 

    b) 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri olan mükellefler, e-fatura uygulamasına geçiş sağlayacaklardır. 

    Yukardaki kapsamda olup zorunlu olarak e-fatura sistemine geçiş yapacak mükellefler, izleyen yılın başından itibaren e-defter uygulamasına zorunluluk kapsamında geçeceklerdir.


    Limited şirketimizin aktifine kayıtlı aracı için kiralama faturası kesmektedir. Yasal olarak bir sakınca var mıdır?

    Bir sakınca olmaz. 

    KDV tevkifatı yapılmaz. 

    %18 KDV hesaplanır.


    2022 Yılına ilişkin hadler

    Kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerinin her birine ilişkin aylık kira bedeli 8.000 TL,

    Gider olarak indirim konusu yapılabilecek özel tüketim vergisi ve katma değer vergisinin toplam tutarı 200.000 TL,

    Amortisman olarak indirim konusu yapılabilecek tutar; özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi hariç 230.000 TL, vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hallerde 430.000 TL,


    Bir LTD.ŞTİ Faaliyeti rent a car olarak kuruldu. 10 adet araç aldı kiralama yapabilmek için almış olduğu araçları tdhp hangi kodlarda izlememiz gerekmektedir. Demirbaş olarak yıllara sari amortisman uygulanacak mıdır?

    254 Hesap kullanılır. “yıllara sari amortisman” diye bir uygulama olmaz

    VUK Madde 320 Amortisman süresi, kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar. Bu sürenin yıl olarak hesaplanması için (1) rakamı mükellefçe uygulanan nispete bölünür. 

    Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobilleri hariç olmak üzere, işletmelere ait binek otomobillerinin aktife girdiği hesap dönemi için ay kesri tam ay sayılmak suretiyle kalan ay süresi kadar amortisman ayrılır. Amortisman ayrılmayan süreye isabet eden bakiye değer, itfa süresinin son yılında tamamen yok edilir. Her yılın amortismanı ancak o yıla ait değerlemede nazara alınabilir. Amortismanın herhangi bir yıl yapılmamasından veya ilk uygulanan nispeten düşük bir hadle yapılmasından dolayı amortisman süresi uzatılamaz. “”” 

    Yukarıdaki hükümlere göre KIST DÖNEM amortisman uygulanmaz.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBağımsız denetime tabi olan mükellefler e-deftere geçmek zorunda mıdır?
    Sonraki İçerikDiş protezi satışı yapan bir firma e-fatura uygulamasına geçmek zorunda mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz