Ana Sayfa Muhasebe Araç kiralama faaliyetinde bulunan firma aktiflerinde 2 yıl bulundurduğu aracını satarken düzenleyeceği...

    Araç kiralama faaliyetinde bulunan firma aktiflerinde 2 yıl bulundurduğu aracını satarken düzenleyeceği faturada uygulayacağı KDV oranı nedir?

    1079
    0

    Araç kiralama faaliyeti işi ile uğraşan firma aktifinde 2 yıl bulundurduğu binek aracı satarken kdv oranı %18 mi uygulamalıdır?

    Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanlar, binek araç alımında ödedikleri KDV’leri indirim konusu yapabilirler. Binek araçların satışı halinde %1 KDV oranı uygulanabilmesi için ise aşağıdaki şartların birlikte sağlanması gerekmektedir.

    1- Şirketin faaliyetinin kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan şirket olması,

    2- Faaliyet konusu 1. Maddedeki firma olmakla birlikte kiralamak veya çeşitli şekillerde işletmek üzere iktisap ettikleri binek araç olması,

    3- 31/12/2007 tarihi itibarıyla aktiflerinde veya envanterlerinde bulunan binek otomobillerinin iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra teslime konu olması

    4- Söz Konusu aracın 87.03 pozisyonunda yer alan binek araç olması gerekmektedir.

    Faaliyet konusu araç kiralaması olan şirketlerin, 31.12.2007 tarihinde aktiflerinde ya da envanterinde bulunmayan araçların 2 veya daha fazla yıl geçse dahi tesliminde %18 KDV hesaplanması gerekmektedir.

    “ İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın vermiş olduğu 11.04.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV 28-266 sayılı muktezada “Buna göre, kiraya vermek veya çeşitli şekillerde işletmek amacıyla iktisap ettiğiniz binek otomobilinin 31.12.2007 tarihi itibariyle işletmeniz aktifinde veya envanterinizde bulunması kaydıyla, iktisap ettiğiniz tarihten itibaren 2 yıl geçtikten sonra tesliminde % 1 oranında KDV uygulanacaktır.

    Öte yandan kiraya vermek veya çeşitli şekillerde işletmek amacıyla iktisap ettiğiniz binek otomobilini 31/12/2007 tarihinden sonra iktisap etmiş olmanız halinde ise, söz konusu araçların tesliminde % 18 oranında KDV uygulanacaktır.” denilerek yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda görüş bildirilmiştir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik“Kolaydestek.gov.tr” uygulamasına Hizmet İhracatı da eklendi
    Sonraki İçerikTek tıkla kamu kurum ve kuruluşların 241 farklı desteğine yatirimadestek.gov.tr adresinden ulaşılabilir

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz