Ana Sayfa Çalışma Hayatı Arabuluculuk kapsamında personele ödenen tutarları muhtasar beyannamesinde hangi kod ile bildireceğiz?

Arabuluculuk kapsamında personele ödenen tutarları muhtasar beyannamesinde hangi kod ile bildireceğiz?

2353
0

İşyerimizde çalışması devam eden işçi ARABULUCULUK ANLAŞMASI BELGESİ ile İşveren ile 05.02.2020 tarihinde anlaştı. Kıdem İhbar ücret vs. ödemeler için toplam 20.000 TL ödenecektir.

Sormak istediğim işçinin işten çıkış kodunu ne olarak çıkmalıyım. Muhtasar beyannamede Kıdem Tazminatı, İhbar Tazminatı nasıl göstermeliyiz?

İşveren tazminat ödediğine göre işçinin iş sözleşmesinin işveren tarafından feshi söz konusudur.

(04 Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi )

013 ve 015 kodlarıyla muhtasar beyannamede bildirimde bulunabilirsiniz

 

Çalışan a şirketinde 5 yıl çalıştı kıdem tazminatı ödendi. B şirketinde 3 yıl çalıştı kıdem tazminatı ödendi. C şirketin de 2 yıl çalıştı kıdem tazminatı ödenerek işten çıkarıldı.

A ve B şirketinde ortaklar aynı, yönetim kurulu üyeleri farklıdır.

Son çalıştığı C şirketi tek kişilik anonim şirketidir.

Ortak ve yönetim kurulu üyesi aynı kişidir. Son çalıştığı şirket ortağı ve yönetim kurulu a ve b şirketlerinde de yönetim kurulu üyeliği var. Çalışan eski tarihte aldığı kıdem tazminatlarını son çıkış tarihte ödenen kıdem tazminatı tutarından isteyebilir mi?

Çalışan farklı tüzel kişiliklerden kıdem tazminatını alarak işten ayrılmış.

Son çalıştığı yer dışında talepte bulunamamaktadır. Bu konu yargıya gider. Yargıtay önüne gelen dosyada öncelikle İşçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesinin koşullarından olan en az bir yıllık çalışmasının aynı işverene ait işyeri ya da işyerlerinde geçmiş olması gerektiğini, Kural olarak aynı guruba ya da holdinge bağlı farklı tüzel kişiliği haiz şirketlerde geçen hizmetlerin birleştirilmesi mümkün olmadığını belirtmiştir.

Ancak çalışma hayatında işçinin sigorta kayıtlarında yer alan işverenin dışında başka işverenlere hizmet verdiği, yine işçinin bilgisi dışında birbiri ile bağlantısı olan işverenler tarafından sürekli giriş çıkışlarının yapıldığı sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

Bu gibi durumlar için 9. Hukuk Dairesi’nin önceki içtihatlarında “şirketler arasında organik bağ”dan söz edilerek kıdem tazminatına hak kazanma, hesap tarzı yönlerinden aralarında bağlantı bulunan bu işverenlerin birlikte sorumluluğuna gitmekteydi.

Ancak daha sonraki kararlarda organik bağdan söz edilerek sonuca gidilemeyeceği kabul edilmiştir. Dairenin bu yöndeki kararları son yıllarda istikrar kazanmış ve farklı işverenler nezdinde geçen sürelerin kıdem tazminatı hesabı noktasında birleştirilebilmesi için işyeri devri, hizmet akti devri, asıl işveren alt işveren ilişkisi ve birlikte istihdam olgularının bulunup bulunmadığının araştırılması gerektiği çok sayıda kararda vurgulanmıştır.

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKolay işverenlik kapsamına dâhil olabilmek için SGK’ya nasıl başvurmalıyız?
Sonraki İçerikİlave Sigorta Prim Teşviki 31 Aralık 2020 Tarihine Kadar UZATILDI! (Teşvik 1 Ocak 2020’den itibaren uygulanacak)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz