Çalışma hayatında işçilerin verimliliğini artırmak ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamak amacıyla ara dinlenmesi hakkı İş Kanunu ile güvence altına alınmıştır. İşverenlerin, çalışanlara belirlenen dinlenme sürelerini sağlaması yasal bir zorunluluktur.
Ara Dinlenmesi Süreleri
Günlük çalışma süresine bağlı olarak işçilere dinlenme hakkı tanınmaktadır. Ara dinlenmesi süresi, işin süresine göre şu şekilde belirlenir:
- Dört saat veya daha kısa süreli işlerde en az on beş dakika
- Dört saatten fazla, yedi buçuk saate kadar olan işlerde en az yarım saat
- Yedi buçuk saatten fazla süren işlerde en az bir saat
Bu süreler asgari sınırları belirler, işverenler sözleşmeler ile daha uzun dinlenme süreleri tanıyabilir.
Ara Dinlenmesi Nasıl Kullandırılır?
Ara dinlenmeleri, işin niteliği, iklim koşulları ve işyerindeki gelenekler dikkate alınarak sürekli veya aralıklı olarak verilebilir. İşveren, çalışanların dinlenme sürelerini aynı saatte veya farklı zaman dilimlerinde kullanmalarına izin verebilir.
Önemli bir nokta ise ara dinlenmelerin çalışma süresinden sayılmamasıdır. Yani, çalışanlar dinlenme süresinde serbesttir ve bu süre çalışma saatlerine dahil edilmez.
Sonuç
- Çalışanlar iş süresine göre belirlenen dinlenme sürelerinden yararlanmalıdır.
- İşveren, ara dinlenmelerin kanunda belirtilen sürelere uygun olarak verilmesini sağlamalıdır.
- Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz ve çalışanlar bu sürelerde tamamen serbesttir.
4857 sayılı İş Kanunu’ndaki ilgili madde;
Ara dinlenmesi
Madde 68 – Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere;
a) Dört saat veya daha kısa süreli işlerde onbeş dakika,
b) Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat,
c) Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat,
ara dinlenmesi verilir.
Bu dinlenme süreleri en az olup aralıksız verilir.
Ancak bu süreler, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralı olarak kullandırılabilir.
Dinlenmeler bir işyerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir.
Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.
Kaynak: 4857 Sayılı İş Kanunu Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.