Ana Sayfa SGK Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olmayan kurucu ortaklar 4a’lı olarak şirkette çalışabilir...

Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olmayan kurucu ortaklar 4a’lı olarak şirkette çalışabilir mi?

1255
0

Kişiler ortağı bulundukları şirkette sigortalı bildirilemezler. Anonim şirketlerde, kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi olmayan ortaklarının 4b’li olma zorunluluğu yok değil mi?

1.10.2008 tarihi itibariyle 5510 Sayılı Kanun’un 4. Maddesinin (b) bendi ile sadece yönetim kurulu üyesi olan ortakları zorunlu (Bağ-kur 4-b) sigortalık kapsamına almış olup, kurucu ortak veya yönetim kurulu üyesi olmayan ortakları zorunlu sigortalılık kapsamı dışında bırakmıştır.

5510 Sayılı Kanun’un Geçici 22. maddesi ile anonim şirket kurucu ortağı olup Bağ-Kur (4-b) kapsamında sigortalı olan ve bu kapsamında kalmak isteyenler için 1.04.2009 tarihine kadar süre tanınmış, bu tarihe kadar kuruma yazılı olarak başvuranların sigortalılıkları sürdürülmüştür. Başvuru yapmayan anonim şirket kurucu ortaklarının ise bu sigortalılıklarına 1.10.2008 tarihi itibariyle son verilmiştir.

Anonim şirketlerin kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi olmayan ortakları zorunlu (Bağ-Kur4-b ) sigortalılık kapsamı dışında tutulmuşlardır.

Yönetim kurulunda olmayan bu ortaklar, ortak olduğu şirkette ayrıca şirket tüzel kişiliği ile aralarında hizmet akdi karşılığında ücret alarak başka bir görev üstleniyorlarsa 4-a kapsamında sigortalı olabileceklerdir. Zira bu kişiler zorunlu sigortalılık (Bağ-kur 4-b) kapsamında da bulunmamaktadırlar.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikÜcretsiz izine çıkartılan emekli personeller için 7 günlük yarım ücret ödemesi yapmalı mıyız?
Sonraki İçerikSgk prim iadesi nasıl hesaplanmaktadır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz