2025 Yılı İçin Anonim ve Limited Şirketlerde Defter Tasdik Süreçleri
Şirketler için defter tasdik işlemleri, Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde büyük önem taşımaktadır. 2025 yılında anonim şirketler, limited şirketler ve kooperatifler tarafından tutulması gereken defterlerin kapanış tasdiki ve ara tasdik işlemleri hakkında bilinmesi gerekenleri bu yazıda ele alıyoruz.
1. Kapanış Tasdiki Yapılacak Defterler
Anonim Şirketler, Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketler ve Kooperatifler İçin Yönetim Kurulu Karar Defteri
- Yönetim Kurulu Karar Defteri’nin kapanış tasdiki izleyen yılın ilk ayının sonuna kadar yapılmalıdır.
- 2024 yılına ait karar defterinin kapanış tasdiki, en geç 31 Ocak 2025 günü mesai bitimine kadar tamamlanmalıdır.
Limited Şirketlerde Müdürler Kurulu Karar Defteri
- Limited şirketler, müdürler kurulu karar defteri tutmaları halinde, kapanış tasdikini 31 Ocak 2025 günü mesai saati sonuna kadar yaptırmalıdır.
- Ancak müdürler kurulu karar defteri tutma zorunluluğu bulunmadığından, geçmiş yılın defteri kapatıldıktan sonra yeniden açılış tasdiki yaptırılması tavsiye edilmez.
2. 2025 Yılında Ara Tasdik Yapılması Gereken Defterler
Bazı defterler, yeni hesap döneminde açılış tasdiki gerektirmeden, ara tasdik işlemi ile kullanılmaya devam edilebilir.
Ara tasdik yapılabilecek defterler:
- Envanter Defteri
- Damga Vergisi Defteri
- Yönetim Kurulu Karar Defteri (Yeterli sayfa bulunması halinde)
Bu defterlerin Ocak 2025 içinde ara tasdik işlemi yapılarak kullanılmaya devam edilmesi mümkündür.
Bununla birlikte, pay defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprak bulunması halinde açılış tasdiki yapılmadan kullanılabilir.
3. Yönetim Kurulu Karar Defterinin Kapanış ve Ara Tasdiki
Ticari Defterlere İlişkin Tebliğin 17. maddesi uyarınca, kapanış tasdikine tabi olan Yönetim Kurulu Karar Defteri’nin son kaydının altına “görülmüştür” ibaresi eklenerek yenileme onay bilgileri ile birlikte kapanış ve onay yenileme işleminin bir arada yapılması gerekmektedir.
4. Kapanış Tasdiki Yapılmadığında Uygulanacak Cezalar
Kapanış tasdikini 31 Ocak 2025 tarihine kadar yaptırmayan mükelleflere, Türk Ticaret Kanunu’nun 562/1-c maddesi hükmü gereğince idari para cezası kesilecektir. 2025 yılı için geçerli olacak ceza tutarı 70.920 Türk Lirasıdır.
Bu nedenle, şirketlerin yasal mevzuata uygun şekilde defter tasdik süreçlerini takip etmesi ve olası yaptırımlardan kaçınması büyük önem taşımaktadır.
Özetle,
- Anonim ve limited şirketlerin Yönetim Kurulu Karar Defteri kapanış tasdiklerini 31 Ocak 2025’e kadar yaptırmaları gerekmektedir.
- Limited şirketler için müdürler kurulu karar defteri tutma zorunluluğu olmadığından, açılış tasdiki yenilenmesine gerek yoktur.
- Envanter Defteri, Damga Vergisi Defteri ve Yönetim Kurulu Karar Defteri yeterli yaprak olması halinde ara tasdik yapılarak kullanılabilir.
- Kapanış tasdiki yaptırmayan mükelleflere idari para cezası uygulanacaktır.
Şirketinizin yasal düzenlemelere uygun hareket etmesi için defter tasdik işlemlerini zamanında gerçekleştirmesi büyük önem taşımaktadır. Gecikme yaşanmaması için muhasebeciniz veya mali müşaviriniz ile süreci takip etmenizi öneririz.
TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ
…
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Fiziki Ortamda Tutulacak Defterlerde Onay Yenileme
Genel olarak
MADDE 16 – (1) Yönetim kurulu karar defteri, yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebir yeterli yaprakları bulunması halinde yeni hesap döneminin ilk ayı içerisinde onay yenilemek suretiyle kullanılmaya devam edilebilir.
(2) Onay yenilemede defterlerin türü değiştirilemez.
Kapanış onayına tabi defterlerde onay yenilemenin şekli
MADDE 17 – (1) Kapanış onayına tabi olan yevmiye ve yönetim kurulu karar defterlerinde son kaydın altına yazılacak “Görülmüştür” ibaresinin yanında onay yenileme kısmında aşağıdaki bilgilerin yer alması zorunludur:
a) Bu Tebliğin 14 üncü maddesinde açılış onayında bulunması gerektiği hüküm altına alınan hususlarda bir değişiklik olmuşsa bu değişiklikler,
b) Defterin kalan sayfa adedi,
c) Kullanılmaya devam edileceği hesap dönemi,
ç) Onay tarihi,
d) Onay makamının resmi mühür ve imzası.
(2) Onay yenileme işleminde defterlerin kalan sayfalarının tekrar mühürlenmesine ve sıra numarası verilmesine gerek yoktur.
Kapanış onayına tabi olmayan defterlerde onay yenilemenin şekli
MADDE 18 – (1) Kapanış onayına tabi olmayan defteri kebir ve envanter defterinde onay yenileme son kaydın yer aldığı sayfadan sonraki sayfaya yapılır. Bu sayfada yer alacak bilgilere ve onay yenilemenin şekline ilişkin bu Tebliğin 17’nci maddesinin birinci fıkrasının (a) ilâ (d) bentleri ile aynı maddenin ikinci fıkrası hükümleri uygulanır.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.