Ana Sayfa Muhasebe Anonim şirketlerde kar dağıtımı tescile tabi midir?

    Anonim şirketlerde kar dağıtımı tescile tabi midir?

    2019 ve önceki yıllara ait karların dağıtımına ilişkin yasak devam ediyor mu?, Kar dağıtımı yasağı süresi nedir?, Kar dağıtımı kapsamı nedir? 2019 ve önceki yılların Karın %25’ini dağıtabilir miyiz?

    1805
    0

    Anonim şirketlerde kar dağıtım kararlarında tescil gerekmiyor ancak noter onayı gerekiyor mu?

    Kâr payının dağıtılması genel kurul kararları tescile tabi değil ve MERSİS’ten işlem yapılmıyor.

    Ancak noter onaylı bir sureti dilekçe ekinde ilgili sicil müdürlüğündeki dosyanıza alınması için verilmesi yerinde olacaktır.

    17.04.2020 tarih 31130 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7244 sayılı kanunun 12.maddesi ile 6102 sayılı T.T.K. ‘na kar dağıtım sınırlamasına ilişkin eklenen “Geçici Madde-13 ” ile geçmiş yıl karları ile serbest yedek akçe dağıtılmayacağı, 2019 yılı karının da %25 ‘lik kısmının dağıtılabileceği belirtilmektedir. Pandemi nedeniyle alınan bu karara göre dağıtılacak % 25 oranındaki kardan stopaj (%15) kesintisi yapılacak mı?

    Dağıtılan % 25 kardan dolayı % 15 GV stopajı yapılacaktır. Oranda değişiklik yok veya erteleme yok.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKar dağıtımında esas olan yıllardan sonraki zarar kardan mahsup edilir mi?
    Sonraki İçerikFaaliyeti dışında bir işten komisyon elde eden firma bu iş için fatura düzenleyebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz