Ana Sayfa Vergi Amortisman ayrılan sabit kıymetin satışında fatura düzenlenmeli midir?

    Amortisman ayrılan sabit kıymetin satışında fatura düzenlenmeli midir?

    Şahsınıza ait motosikletle KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanlara vermiş olduğunuz ve KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşan kurye taşımacılığı hizmeti (2/10) oranında tevkifata tabidir.

    581
    0

    Temmuz ayı içersinde kurye faaliyeti mükellefiyeti açıldıktan bir süre sonra şahıs firması sahibi 1 adet faaliyet dışı kullanımda olmak kaydıyla şahsına özel motosikleti noter araç satış sözleşmesi kanalıyla satın almıştır. Satıcı tüzel kişiliğe sahip olduğu halde ayrıca fatura düzenlenmemiştir. Daha sonra ileride kullanma ihtimaline göre motor firma aktif kayıtlarına aldırıldı. 9. Ay sonu İtibariyle de şahıs kurye faaliyete son verme kararı aldı. Faaliyetine son vermesi nedeniyle aktife kaydedilen bu motosikletin çıkışı nasıl yapılmalıdır?

    İşletmeye kayıt edilen motosiklet veya taşıtı satışı için Fatura düzenlenecektir.
    Faturada satış bedelinden % 18 KDV hesaplanacaktır. Amortisman ayrılıp ayrılmamasının önemi yok.

    _______________________________________________________________________

    Özelge: Kurye taşımacılığı hizmetinde KDV tevkifatı 

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları KDV-ÖTV Grup Müdürlüğü

     
    Sayı : E-39044742-130[Özelge]-346122 16.04.2021
    Konu : Kurye taşımacılığı hizmetinde KDV tevkifatı  
    İlgi :
    … tarihli ve … evrak kayıt numaralı özelge talep formunuz.

     İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şahsınıza ait motosikletle … firmasına verilen kurye taşımacılığı hizmetinde katma değer vergisi (KDV) tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı hususunda görüş talep edilmektedir.

     3065 sayılı KDV Kanununun 9/1 maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgahının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Hazine ve Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği hükme bağlanmıştır.

     KDV Genel Uygulama Tebliğinin;

     -“Taşımacılık Hizmetleri” başlıklı (I/C-2.1.3.2.11) bölümünde;

     “2.1.3.2.11.1 Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı

     Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanların, Tebliğin (I/C-2.1.3.2.11.2.) bölümü kapsamındaki yük taşımacılığı hizmeti alımlarında (2/10), servis taşımacılığı hizmeti alımlarında ise (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

     2.1.3.2.11.2. Kapsam

     Bu bölüm kapsamına, personel, öğrenci, müşteri ve benzerlerinin belirli bir güzergah dahilinde taşınması amacıyla ihdas ettikleri servis hizmetlerine ilişkin olarak yaptıkları taşımacılık hizmeti alımları ile karayoluyla yapılan yük taşımacılığı hizmeti alımları (kargo işletmeciliği yetki belgesi sahibi mükellefler tarafından yapılan kargo taşıma işleri hariç) girmektedir.

     Söz konusu hizmetlerin, tahsis edilmiş özel plakalı araçlar ile yapılıp yapılmaması, ilgili birimlerden taşımacılıkla ilgili zorunlu belge ve sertifikaların alınıp alınmaması veya taşıma işinde kullanılan aracın özmal ya da sözleşmeli taşıt olup olmaması tevkifat uygulaması kapsamında işlem tesisine engel değildir. 

    …”

    -”Tevkifat Uygulamasıyla İlgili Ortak Hususlar” başlıklı (I/C-2.1.3.4) bölümünde; 

    ”2.1.3.4.1.Tevkifat Uygulamasında Sınır 

     

    Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL’yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır.

    Tespit edilen tutarı aşan işlemlerde KDV tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılamaz, aynı işleme ait bedellerin toplamı dikkate alınarak bu sınırın aşılması halinde tevkifat yapılır. 

    Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla, birden fazla fatura düzenlenmek suretiyle bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde vergi dairelerince, bütünlük arzettiği anlaşılan alımların toplamının yukarıda belirtilen sınırı aşıp aşmadığına bakılarak gerekli işlemler yapılır.” 

    açıklamalarına yer verilmiştir.

    Buna göre, şahsınıza ait motosikletle KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanlara vermiş olduğunuz ve KDV dahil bedeli 1.000 TL’yi aşan kurye taşımacılığı hizmeti (2/10) oranında tevkifata tabidir.    


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karenaudit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMülk sahibinin vefat etmesi durumunda varisleri ile yeniden kira sözleşmesi yapılmalı mıdır?
    Sonraki İçerikKOBİ Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Tarife ve Talimat Tebliğinde Değişiklik Yapıldı. 14.10.2021

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz