Ana Sayfa Muhasebe Altın hesabına geçici vergi dönemlerinde kur değerlemesi yapılır mı?

    Altın hesabına geçici vergi dönemlerinde kur değerlemesi yapılır mı?

    Aktifteki Altın hesabına değerleme yapılır mı?, Altın kredisi faizi finansman giderleri hesabına mı atılır?

    609
    0

    Altın hesabı geçici dönemlerinde değerlemeye tabi midir?

    Altın değeri mevduat hesabının açıldığı banka tarafından tespit edilmiş olan fiyatının esas alınması, 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun “Değerlemenin Tarifi” başlıklı 258 inci maddesine göre değerleme, vergi matrahlarının hesaplanmasıyla ilgili iktisadi kıymetlerin takdir ve tespitidir.

    Ayrıca, mezkûr Kanunun;

    265 inci maddesinde, “Mukayyet değer, bir iktisadi kıymetin muhasebe kayıtlarında gösterilen hesap değeridir.

    ”, – 281 inci maddesinde, “Alacaklar mukayyet değerleriyle değerlenir. Mevduat veya kredi sözleşmelerine müstenit alacaklar değerleme gününe kadar hesaplanacak faizleriyle birlikte dikkate alınır…” hükümlerine yer verilmiştir.

    Mevduatın geri ödenmesi sırasında mukayyet değerle (kayıtlı değer) geri ödeme tarihinde bankanın hesapladığı değer arasındaki farkın, gelir veya gider hesaplarına intikal ettirilir.

    Altın kredisini aldığımız tarih ile kapattığımız tarih arasındaki tutar farkı nasıl kapatılır ilgili gider hesaplarına mı intikal ettirilir?

    Kredi faizi giderleri için 780 hesap kullanılır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikNormalleşme Desteği
    Sonraki İçerikSözleşmelerdeki Cezai Şartlar Üzerinden Hangi Hallerde Damga Vergisi Hesaplanır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz