Ana Sayfa Haberler Almanya Rekabet Kurumu’ndan Facebook’a Kişisel Veri Sınırlaması

Almanya Rekabet Kurumu’ndan Facebook’a Kişisel Veri Sınırlaması

992
0

Almanya Federal Rekabet Kurumu, Facebook’un kullanıcılarının verileri işleme süreçlerine geniş kapsamlı yaptırım getirdi.

Halihazırdaki durumda, Facebook Hizmet Koşulları uyarınca, kullanıcılar Facebook’un, Facebook internet sayfası ve uygulaması dışında da kişisel verileri toplayarak, Facebook hesabına aktarabilmesi ön koşulu ile sosyal ağı kullanabiliyor ve Facebook internet sitesi, Facebook’un sahip olduğu Whatsapp ya da Instagram gibi platformlar ve diğer platformlar üzerinden toplanan kullanıcılara ait tüm kişisel veriler birleştirilerek, Facebook kullanıcı hesabına aktarılabiliyor.

Facebook’un farklı platformlar üzerinden kişisel verileri toplaması konusu, Alman Federal Rekabet Kurumu tarafından incelendi ve Facebook’un kendi sahip olduğu platformlar ya da diğer platformlar üzerinden topladığı kişisel verileri Facebook kullanıcı hesabına aktarması önemli ölçüde sınırlandırıldı. Rekabet Kurumu’nun kararı farklı veri kaynaklarını kapsamakta olup, karara göre;

i. Facebook, kendisine ait olan Whatsapp ve Instagram gibi platformlar üzerinden kişisel veri toplamaya devam edebilecektir. Ancak söz konusu verilerin, Facebook kullanıcı hesaplarına aktarılması kullanıcının özgür rızası ile verdiği onayına tabi olacaktır. Kullanıcının onay vermemesi halinde, kullanıcı verisi verinin toplandığı platformda kalacak ve Facebook dataları ile birleştirilerek işlenemeyecektir.

ii. Üçüncü taraf internet sitelerinden toplanan verilerin Facebook kullanıcı hesaplarına aktarılması da ancak kullanıcıların özgür iradeleri ile verdiği onaya tabi olacaktır.

Aralık 2018 tarihi itibariyle 1.52 milyar günlük, 2.32 milyar aylık aktif kullanıcısı ile Alman sosyal medya sektöründe hakim konuma sahip olan Facebook’un, toplam sektör payının günlük aktif kullanıcı bazında %95’ine, aylık aktif kullanıcı bazında ise %80’ine sahiptir. Facebook’un rakibi olan Google+ ise 2019 Nisan tarihi itibariyle sosyal ağını kapatacağı duyurusunda bulundu. Sadece belirli bir mecraya yönelik sosyal medya hizmeti sunan, Snapchat, Youtube ve Twitter ve bunların yanı sıra profesyonel sosyal ağlar olan LinkedIn ve Xing, sosyal medya sektörüne dahil edilmemekle birlikte, söz konusu platformların da sektöre dahil edilmesi halinde dahi, Facebook’un sahip olduğu Instagram ve Whatsapp ile birlikte tüm Facebook grubu, hala sektörde büyük bir Pazar payına sahip olup, bu hakim durum tekelleşme sürecinin başlamasına neden olabilecek boyuttadır.

Fedarel Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, Facebook’un kullanıcı hesaplarındaki verileri toplama, birleştirme ve kullanma kapsamı, sektördeki baskın durumun kötüye kullanılması sonucunu doğurmaktadır. Söz konusu karar Facebook’un kendi internet sitesi üzerinden topladığı verilerin rekabet hukuku açısından incelenmesi değil, Facebook’un üçüncü taraf kaynaklardan neredeyse sınırsız şekilde topladığı kişisel verileri Facebook kullanıcı hesaplarındaki veriler ile birleştirerek, sayısız veri işleme sürecinde söz konusu verileri kullanmasına ilişkindir. Zira Facebook sadece sahip olduğu Instagram ya da Whatsapp aracılığı ile değil, “beğen” ya da “paylaş” butonu içeren internet siteleri aracılığı ile de veri toplamaktadır. Bu gibi ara yüzlerin bulunduğu internet sitelerinde, söz konusu internet sitelerinin açılması ile Facebook veri aktarım süreci kendiliğinden başlamakta olup, “beğen” ya da “paylaş” butonuna tıklanması veri aktarımı için gerekli değildir. Bu sayede internet sitesinde Facebook’a ait hiçbir ibare olmasa dahi, kullanıcı verileri birçok internet sitesi aracılığı ile Facebook’a aktarılmaktadır. Facebook kendi web sitesindeki verilerin yanı sıra sahip olduğu platformlar ve üçüncü kişilere ait internet sitesinden topladığı ve birleştirdiği veriler ile kullanıcıların detaylı profillerini çıkarma imkanına sahiptir. Facebook’un bu veri toplama ve kullanma şekli ve kapsamı Avrupa Veri Koruma Tüzüğü’nü de ihlal ettiği gibi, günümüzde kişisel verilerin rekabette belirleyici faktör olduğu gözetildiğinde, Facebook’un söz konusu veri toplama yöntemi sektörde baskın konuma gelmesinin de temel nedenlerinden biridir.

Bu hususlara dikkat çeken Almanya Federal Rekabet Kurumu, hakim şirket konumunda olan Facebook’un, Almanya ve Avrupa’da yürürlükte olan kural ve kanunlara uygun hareket etmekle yükümlü olduğuna hükmetti. Bu karar kapsamında Facebook artık üçüncü kaynaklardan ancak kullanıcının yazılı onayı olması halinde kullanıcı verilerini Facebook hesabına aktarabilecek ve farklı kaynaklardan elde edilen verileri birleştirmesi mümkün olacak.

Çeviren; Avukat Duygu Kesler duygu@ozgunlaw.com
Kaynak: www.bundeskartellamt.de

 

 

 


Kaynak: ozgunlaw.com
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikHer gün fiili olarak 3 saat çalışan işçiyi 30 gün SGK’lı olarak göstermekte sakınca var mıdır?
Sonraki İçerikŞirketimizde istihdam edeceğimiz yabancı uyruklu personel için hangi kuruma başvuru yapmalıyız?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz