Ana Sayfa Yaşamın İçinden Almanya Kömür Madeni ve Temiz Enerji Arasında

Almanya Kömür Madeni ve Temiz Enerji Arasında

912
0
Almanya Kömür Madeni ve Temiz Enerji Arasında

Almanya’nın Köln kenti yakınlarında bulunan 12 bin yaşındaki Hambach Ormanı’nın linyit madeni genişletme çalışmaları sebebiyle yok olmaması için 5 yıl önce başlatılan direniş sürüyor.

Linyit maden ocağından dolayı ormanda bulunan ağaçların yüzde 90’ı kesildi. Aktivistler ise ağaçların üzerinde inşa ettikleri evlerde yaşayarak kalan yüzde 10’luk kısmı kurtarmaya çalışıyor. Ormanda yedi ağaç köy kuran aktivistler altı senedir 25 metre yükseklikteki ağaç evlerde kalıyor.

Anlaşmazlığın diğer tarafında ise Almanya’nın enerji devi RWE (Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk) var. Hambach açık maden ocağını bir gece durdurmak dahi dört ila beş milyar euro kayıp anlamına geliyor. Bu sebeple enerji şirketi RWE, linyit çıkarmaya devam etmeyi planlıyor. Almanya’da kömür direkt olarak hala 21 bin kişiye istihdam sağlıyor. Kuzey Ren-Vestfalya bölgesinde 10 bin kişi kömür işinde çalışıyor.

RWE’nin en güçlü argümanı ise enerji tedariğini güvence altına almak. Zira kömür santralleri değişen hava koşullarından bağımsız olarak yoğun enerji tüketen sektörlere durmaksızın elektrik dağıtımı yapabiliyor.

Almanya eğitimli, bilinçli vatandaşları ve geri dönüşüme duyarlılığı ile çevre ve iklim konularında akla ilk gelen Avrupa ülkelerinden biri. Ancak Alman elektriğinin yüzde 37’si hala kömür yakılarak üretiliyor ve bu yüzden de Almanya iklim hedeflerini gerçekleştirmekte zorlanıyor.

Almanların çoğu kömür enerjisinden vazgeçmek istiyor. Hükümet kömür karşıtı sesler, kömür muhalifleri, politikacı ve uzmanlardan oluşan bir komisyon atadı ve komisyondan yıl sonuna kadar kömür enerjisinden çıkış için bir zaman çizelgesi teklifi sunmalarını talep etti. Diğer yandan ülkenin en büyük maden ocaklarından biri genişlemeye devam ediyor.


Kaynak:Euronews
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karen Audit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikArz Kanunu (Ekonomi ve Finans) (Mikroekonomi)
Sonraki İçerikCuriosity’nin Mars’a İniş Anları (NASA / Evreni Keşfetmek)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz