Ana Sayfa Muhasebe Aktife kayıtlı tarım arazilerinden amortisman ayırabilir miyiz?

    Aktife kayıtlı tarım arazilerinden amortisman ayırabilir miyiz?

    Arsalarda amortisman var mıdır?, Arsa amortisman tabi midir?, Meyve bahçesi alımında amortisman ayrılır mı?, Arsa alımında gider pusulası düzenlemek zorunda mıyız?, Arsa alımında gider pusulası düzenlenecekse gider pusulasında KDv ve stopaj olacak mı?,

    3227
    0

    Şirketimizin tapuda tarla olarak kayıtlı görünen arsası üzerinde meyve ekimi yapmaktadır.

    Elmaların stoklara alınması için yapılması gereken bir husus söz konusu mu? Satın alınan arsa bahçesine amortisman ayırabilir miyiz?

    Arazide amortisman: VUK Madde 314 – Boş arazi ve boş arsalar amortismana tabi değildir.

    Ancak:

    1. Tarım işletmelerinde vücuda getirilen meyvalık, dutluk, fındıklık, zeytinlik ve güllüklerle incir bahçeleri ve bağlar gibi tarım tesisleri;
    2. İşletmede inşa edilmiş olan her nevi yollar ve harklar; Amortismana tabi tutulur.

    Amortisman oranı: fadfalı ömrü 25 yıl ve yıllık amortisman oranı % 4’tür.

    Elma Bahçesinden elde edilen ürünler için yapılacak giderler kayıtlara gider olarak alınır elmaların satışı için ise fatura düzenlenerek gelir kaydedilir.

    İnşaat firmamız vergi mükellefi olmayan şahıstan 6.000.000 TL net ödeme yaparak arsa alımı yapacaktır. Arsayı gider pusulası düzenleyerek aktifimize alacağız. Bu işlemde stopaj kesintisi var mıdır?

    Arsa alımı için düzenlenecek Gider pusulasında GV stopajı ve KDV hesaplanmaz. Ödemenin neti brütü olmaz.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAsgari Geçim İndirimi Hakkında Genel Bilgilendirme ve Özellikli Durumlar Hakkında Açıklamalar
    Sonraki İçerikYurt içi üretici fiyat endeksi 2020 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %2,65 arttı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz