Ana Sayfa Muhasebe Aktife kayıtlı binek oto satışında KDV oranı %1’dir. (Asıl işi araç ticareti...

    Aktife kayıtlı binek oto satışında KDV oranı %1’dir. (Asıl işi araç ticareti olmayanlar için)

    877
    0

    Çocuk arabaları ticareti yapan Şirkete alınan binek otosu satılması halinde kdv oranı ne olacaktır?

    Aktifte kayıtlı Binek otonun satışı için düzenlenecek Fatura da % 1 oranında KDV hesaplanır.


    Şirketin aktifinde kayıtlı ticari araç bedelsiz olarak şirket ortağına devredilebilir mi? 

    Bedelsiz olarak da devir edilmez. Emsal bedelde fatura düzenlenmesi ve faturada % 18 KDV hesaplanması gerekir.


    Firma aktifimize kayıtlı binek araç ağır hasarlı kaza yapmıştır ve hurdaya ayrıldığı söylenmiştir. Ruhsat üzerine ”trafikten çekilmiştir” mührü basılmıştır. Noterden araç satış sözleşmesi düzenlenerek araç satışı başka bir firmaya yapılmıştır. Aracı alan firma %1 KDV oranı ile fatura düzenlenmesi talep etmektedir. Aracı alan firmaya düzenlenecek fatura nasıl olmalıdır? Ayrıca sigorta şirketi de tarafımıza ödeme yapacaktır. Sigorta şirketinden bankamıza gelecek bedel için fatura düzenlenmesi gerekir mi? Düzenlenecekse KDV durumu (İstisna vb.) nasıl olacaktır?

    Düzenlenecek faturada aracın plakası yazılır. Satış bedeli üzerinde % 1 KDV hesaplanır. 

    Sigortadan gelen tutar için Fatura düzenlenmez. 649 hesaba gelir yazılır.

     


     

    Özelge: Özel matraha tabi ikinci el araç satışında KDV oranı hk.

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı
    (KDV- ÖTV Müdürlüğü)

       

     

    Sayı : 20811645-130[18-415-9]-E.9046 05.02.2019
    Konu : Özel matraha tabi ikinci el araç satışında KDV oranı hk.  

     

     

    İlgi : 09.04.2018 havale tarihli özelge talep formunuz.

     

             İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal ettiğiniz belirtilerek, katma değer vergisi (KDV) mükellefi olmayanlardan alınan araçlar ile mükellef olanlardan istisna kapsamında alınan araçların vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın tesliminde faturanın nasıl düzenleneceği hususu ile bunların KDV oranı hakkında bilgi istenilmektedir.

             3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 23/f maddesinde; ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, KDV mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil) alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrahın, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olduğu hüküm altına alınmıştır.

             KDV oranları anılan Kanunun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

             Söz konusu BKK eki (I) sayılı listenin 9 uncu sırasında; Türk Gümrük Tarife Cetveli (TGTC)’ nin 87.03 tarife pozisyonundaki binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlardan (87.02 pozisyonuna girenler hariç) kullanılmış olanların tesliminin % 1 oranında KDV’ye tabi tutulması öngörülmüştür.

             Ayrıca, 287 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı eki Kararın 4 üncü maddesinde, 31/10/2018 tarihinden 31/12/2018 tarihine kadar (bu tarih dâhil) uygulanmak üzere; 25/12/2017 tarihli ve 2017/11170 sayılı BKK ile yürürlüğe konulan İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş TGTC’nin; 8701.20, 87.02, 87.04, 87.05 gümrük tarife istatistik pozisyon (GTİP) numaralarında yer alan malların KDV oranı % 1 olarak belirlenmiştir.

             Bunun yanı sıra, ikinci el motorlu kara taşıtı teslimlerinde özel matrah uygulamasına ilişkin olarak KDV Genel Uygulama Tebliğinin (III/A-4.9) bölümünde gerekli açıklamalara yer verilmiştir.

             Bu durumda, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiniz kapsamında KDV mükellefi olmayanlardan veya KDV mükellefi olmakla birlikte istisna kapsamında satış yapanlardan satın alınıp işletme adına kayıt ve tescil ettirilen, 2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı listenin 9 uncu sırasında tanımlanan binek otomobil olmayan taşıtın satışı sırasındaki faturanın aşağıdaki bilgileri ihtiva edecek şekilde düzenlenmesi mümkündür.

     

    Satış bedeli (KDV Hariç) (1)       40.000 TL
    Alış Bedeli (2)       35.000 TL
    KDV Matrahı (3) = (1)-(2)       5.000 TL
    KDV Tutarı (Ticari araç) (4) = (3) x % 18       900 TL
    Toplam (5) = (1)+(4)       40.900 TL

     

             Söz konusu satışta özel matrah şekli uygulanan 5.000 TL’nin, 1 no.lu KDV beyannamesinin “Matrah” kulakçığının “Tevkifat Uygulanmayan İşlemler” tablosunda gösterilmesi, alış bedelinin (35.000 TL) ise aynı beyannamenin “Sonuç Hesapları” kulakçığındaki “Özel Matrah Şekline Tabi İşlemlerde Matraha Dahil Olmayan Bedel” satırında gösterilmesi gerekmektedir.

             Diğer taraftan, 8701.20, 87.02, 87.04, 87.05 GTİP numaralarında yer alan taşıtların KDV mükellefi olmayanlardan veya mükellef olanlardan istisna kapsamında alınmış olması halinde bunların satışında uygulanacak KDV oranının belirlenmesinde 287 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının da dikkate alınacağı tabiidir.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikFesih, Vefat, İşi Terk Ve Disiplin Cezası Alma Durumlarında Beyanname Ve Bildirimlerin Hangi Meslek Mensubu Tarafından Gönderileceği Hakkında Duyuru
    Sonraki İçerikFazla çalışma ücretine hangi hallerde hak kazanılmaktadır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz