Ana Sayfa Muhasebe Adına stopaj kesintisi yapılan iş yeri sahibi tahsil etmediği kiralara ait stopajları...

Adına stopaj kesintisi yapılan iş yeri sahibi tahsil etmediği kiralara ait stopajları iade isteyebilir mi?

646
0

Gayrimenkul sahibi 2019 yılında işyeri olarak kiralanan mülkünden kiracının kısmen ödeme yapması sonucu brüt 62.500TL kira geliri elde etmiştir. Ancak ödemediği tutarların da dahil ederek 180.000TL brüt tutarın tamamını muhtasarla beyan ederek üzerinden 36.000 TL stopaj yapmıştır. İşyeri sahibi açısından verilecek yıllık GMSİ beyannamesinde gerçek tutar beyan edilirken stopaj tutarı olarak hangi tutar dikkate alınmalıdır. Gerçek tutara uygun olarak 12.500 TL stopaj dikkate alındığında kalan 23.500TL fazla stopaj tutarında işyeri sahibinin bir hakkı var mıdır?

GMSİ beyanında FİİLEN TAHSİL edilen kira beyan edilir. Tahsil edilmeyen kira beyan edilmez. Mahsup edilecek GV stopajı ise Fiilen beyan edilen gelire ilişkin kısmıdır.

Kalan kira bedeli ne zaman tahsil edilir ise mahsup edilemeyen GV stopajı beyan edildiği dönemde mahsubu yapılır. İş yeri sahibinin hakkı diye bir hak olmaz.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSPK Finansal Tabloların Bildirim Sürelerini Uzattı..
Sonraki İçerikNükleer Santraller Enerji Üretiminde Neden Tercih Edilmektedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz