Ana Sayfa Muhasebe Adi ortaklık altında yapılan inşaat işlerinde SGK dosyası kimin adına açılır?

    Adi ortaklık altında yapılan inşaat işlerinde SGK dosyası kimin adına açılır?

    1034
    0

    Bilançoya tabi iki şahıs mükellefi belirli bir ada-parsel üzerindeki bir inşaatı yapmak için adi ortaklık kurdular. Arsa ortaklardan birine ait. Adi ortaklıkla arsa sahibi olan ortak arasında inşaat yapım sözleşmesi yapılmış. Sözleşmenin belirli bir maddesinde ‘İşçilere ödenecek ücret ve SGK’ya ödenecek primler mal sahibine aittir’ ibaresi eklenmiş. Sözleşmedeki bu maddeye istinaden SGK dosyası müteahhit olan adi ortaklık adına değil de adi ortaklığın ortaklarından biri olan arsa sahibi (mal sahibi) adına SGK dosyasını açabilir miyiz? Yani asgari işçilik ve asgari primleri arsa sahibi (mal sahibi) adına tahakkuk ettirip ödeyebilir miyiz?

    Böylesine bir durumda işçilerin ücret ve diğer alacaklarını hiç ya da eksiksiz alamamaları, proje konusu inşaatı satarak ekonomik gelir elde eden büyük şirketlerin ise projede çalışan işçilerin haklarından sorumlu olmama iddiasında bulunmaları gündeme gelebilir.

    İş Kanunu’nun 2/6.maddesine göre; Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir. Sizin işinize ait durumun konusunu içeren bir dilekçe ile bağlı bulunduğunuz SGM’ye dilekçe vermeniz yeterli olacaktır.

     

    Alt işveren kavramı


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYerli Malı Belgesi sayısı Ağustos 2019’a göre Ağustos 2020’de %38 arttı
    Sonraki İçerikKÇÖ ve NÜD’den faydalanamayanlar için sektörel bazda SGK teşviki var mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz