Ana Sayfa Mevzuat Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Yönetmelik Yayımlandı

Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Yönetmelik Yayımlandı

900
0
Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Yönetmelik Yayımlandı

Abonelik Sözleşmelerinden kaynaklanan alacaklarda yeni bir dönem başlatan Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun 19 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Söz konusu Kanun, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda ve diğer mevzuatta düzenlenen abonelik sözleşmeleri ile bu sözleşmelerin ifası amacıyla tüketiciye sunulup bedeli faturaya yansıtılan mal veya hizmetten kaynaklanan ve avukatla takip edilen para alacaklarına ilişkin icra takiplerinin elektronik ortamda başlatılması ve takip işlemlerinin elektronik ortamda yapılması usulünü getirmişti. Merkezi Takip Sistemi’ne yönelik düzenlemeler, 1 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe gireceği düzenlenmişti.

Kanun kapsamında kalan haciz yoluyla ilamsız icra takiplerinin Merkezi Takip Sistemi (MTS) üzerinden başlatılmasına ve haciz aşamasına kadar yürütülmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanan Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para
Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Yönetmelik ise 29 Mayıs 2019 Tarihli ve 30788 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yönetmelik kapsamında abonelik sözleşmeleri ile bu sözleşmelerin ifası amacıyla tüketiciye sunulup bedeli faturaya yansıtılan mal veya hizmeti sunan gerçek kişiler veya tüzel kişilerin yetkililerinin, MTS’de işlem yapabilmesi için öncelikle UYAP Kurum Portal üzerinden dilekçe ve şirket yetkilisi olduğunu gösteren belge ile imza sirkülerini bakanlığa göndermesi, Bakanlığın şirket yetkilisi rolünü tanımlaması akabinde ise yetkili avukatları belirlemesi zorunludur. Avukatın MTS üzerinden işlem yapılabilmesi için şirket yetkilisi tarafından UYAP Kurum Portal aracılığı ile yetkilendirilmesi zorunludur.

Yetkilendirilmiş olan alacaklı avukatı, icra takibini başlatmak için Merkezî Takip Sisteminde yer alan takip talebini dolduracak ve takip talebinin doldurulması akabinde sistem tarafından ödeme emri düzenlenecek ve ödeme emri borçlu, tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu olan kişilerden ise borçluya elektronik tebligat yoluyla, tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu kişilerden değil ise PTT aracılığı ile borçluya tebliğ edilecek.

Takip konusu borcun tamamı, takip harç ve masraflarıyla birlikte ödeme emrinde belirtilen hesap numarasına tahsilat kanalları ile ödendiğinde, MTS tarafından takip sona erecek. Borçlu, ödeme emrinin tebliğinden itibaren yedi gün içinde, herhangi bir icra dairesine başvurarak ödeme emrine itiraz edebilecek ancak posta yoluyla itiraz yapılamayacak. Elektronik imza kullanan borçlu UYAP Vatandaş üzerinden de itiraz edebilecek. Ödeme emrine itiraz edilmemesi veya itirazın hükümden düşürülmesine rağmen borcun ödenmemesi halinde, alacaklının talebi üzerine icraya devam olunacak; haciz aşamasına geçilebilecek.

Kaynak: www.resmigazete.gov.tr

 

 


Kaynak: ozgunlaw.com
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


 

Önceki İçerik24 Mayısta verilmesi gereken poşet beyannamesini vermeyi unuttum. Cezası nedir?
Sonraki İçerikÇalışan personelin ay bitmeden ay sonu itibariyle çıkış bildirgesini verebilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz