Ana Sayfa Dünya ABD ekonomisi 2020 yılının ilk çeyreğinde çeyreklik bazda %5 daraldı

ABD ekonomisi 2020 yılının ilk çeyreğinde çeyreklik bazda %5 daraldı

563
0

Ekonomide bu hafta ne oldu?
TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni

Yurtiçinde ülke ekonomisine ilişkin 2020 yılı ilk çeyrek büyüme rakamları konuşulurken, yurtdışında ise ABD ekonomisinin ilk çeyrek daralma rakamları dikkat çekti.

Yurt İçi Gelişmeler

• Nisan ayında 51,3 olan Ekonomik Güven Endeksi, Mayıs ayında %20,4 artış ile 61,7 seviyesine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artışta, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlar etkili oldu.
• Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %41,4 azalarak 9 milyar $, ithalat %25 azalarak 13,6 milyar $ oldu.
• 2020 yılının birinci çeyreğinde Türkiye ekonomisi ilk tahminlere göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4,5 büyüdü.
• Nisan ayında Hizmet Üretici Fiyat Endeksi bir önceki aya göre %1,33 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %10,22 artış gösterdi.

Yurt Dışı Gelişmeler

• Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Nisan ayında %3,9 olarak öngördüğü 2020 yılı küresel daralma tahminini Mayıs ayında %4,6 olarak revize etti.
• Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde, 2020 yılı için Euro Alanı ekonomisinin daralma tahminini %8-12 aralığında revize ettiklerini duyurdu. Daha önceki daralma tahmini %5-12 aralığındaydı.
• ABD ekonomisi 2020 yılının ilk çeyreğinde çeyreklik bazda %5 daraldı.
• ABD’de Nisan ayında yeni konut satışları azalış beklentilerine karşın bir önceki aya göre %0,6 arttı.
• ABD’de Nisan ayında dayanıklı mal siparişleri bir önceki aya göre %17,2 azaldı.
• ABD’de son haftada işsizlik haklarından yararlanma başvuruları 2 milyon 123 bin kişi olarak bir önceki haftaya göre azalış gösterdi. Son 10 haftada başvuru sayısı 40 milyonu aştı.
• Euro Alanı’nda Nisan ayında %22 azalan tüketici güven endeksi Mayıs ayında %18,8 azaldı.
• Mayıs ayında Almanya’da Ifo iş iklimi endeksi 79,5 ile bir önceki aya göre artarak beklentilerin üzerinde değer aldı.
• Almanya ekonomisi 2020 yılının ilk çeyreğinde çeyreklik bazda %2,2 daraldı.


Kaynak: TOBB Ekonomi Bülteni Sayı 2020-22
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikBinek araç satışlarında KDV oranı nedir?
Sonraki İçerikHizmet yansıtmaları için düzenleyeceğimiz faturalarda KDV hesaplayacak mıyız?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz