Ana Sayfa Duyurular AB Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 3 Milyon Avro bütçeli “Best For Energy”...

AB Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 3 Milyon Avro bütçeli “Best For Energy” projesi Temmuz ayında başlayacak

544
0

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tüketicilerin ve üreticilerin ekonomiye duyduğu güvenin yeniden yükselmeye başladığını kaydederek, “Salgının küresel seyrine bağlı olmakla birlikte; ekonomik canlanma yaz aylarında hız kazanabilir. Bu senaryonun geçerli olması halinde yılın son iki çeyreğinde sağlam bir toparlanma görebiliriz.” dedi.

Bakan Varank, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Toplantısı’na video konferans yöntemiyle katıldı. Türkiye’nin yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelesinde gösterdiği başarının önemine işaret eden Varank, konuşmasında şunları kaydetti:

KALICI VE İSTİKRARLI TOPARLANMA: Türkiye’nin salgınla mücadelede sahada gösterdiği başarı oldu. Esnek üretim kabiliyetlerine sahip sanayimiz sayesinde de arz sıkıntısı çekmedik. Yeni normale giden yolda; reel sektörde kalıcı ve istikrarlı bir toparlanmaya ihtiyacımız var.

EKONOMİYE GÜVEN: Ekonomik güven endeksi dipten dönüş sinyali verdi. Tüketicilerin ve üreticilerin ekonomiye duyduğu güven yeniden yükselmeye başladı. Salgının küresel seyrine bağlı olmakla birlikte; ekonomik canlanma yaz aylarında hız kazanabilir. Bu senaryonun geçerli olması halinde; yılın son iki çeyreğinde sağlam bir toparlanma görebiliriz.

2 ÖNEMLİ FIRSAT: Salgın sonrası dönemde önümüzde 2 önemli fırsat var. İlk olarak; şu an pek çok ülke talebi kısmış durumda. Ertelenmiş talep yeniden harekete geçtiğinde, sanayinin bu talebi en iyi şekilde karşılaması gerekiyor. İkinci fırsat; tedarik zincirleri kanalıyla gelecek.

YATIRIM TEŞVİKLERİNDE ARTIŞ: Bu senenin ilk dört ayında İzmir’e verdiğimiz yatırım teşvikleri, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 93 arttı. Bu teşvikler sayesinde; 3 milyar liralık sabit yatırım hayata geçecek ve 4 bin vatandaşımıza yeni iş imkânları doğacak.

REKABETÇİ TEKNOLOJİ ÜSSÜ: İzmir sadece yatırımla değil, inovasyonla da gelişsin, kabiliyetlerini artırsın istiyoruz. İzmir Teknoloji Üssü projesini, Bilişim Vadisinin kurumsal gücüyle birleştirdik. Kocaeli’nden İzmir’e teknoloji koridoru kuruyoruz. Bu koridorda oluşacak bilgi birikimiyle, küresel arenada rekabetçi bir teknoloji üssü oluşturmanın peşindeyiz. Ülkemizin üretken gençleri; tüm enerjilerini burada somut projelere dökecek ve kritik teknolojilerin geliştirilmesinde öncü rol oynayacak.

MODEL FABRİKA: Ankara ve Bursa’da olduğu gibi, İzmir’de de bir model fabrika kuracağız. EBSO ve İzmir Ticaret Odasıyla birlikte çalışıyoruz. Bu fabrikada; hem kesikli hem de sürekli üretime ilişkin teorik ve pratik eğitimler verilecek. Hali hazırda eğiticilerin eğitimi tamamlandı. Fabrikanın tadilatı Eylül’de bitecek. İnşallah Ekim ayında da model fabrika işletmelerimize hizmet vermeye başlayacak.

YENİLİK MERKEZİ: İzmir’de ayrıca bir Yenilik Merkezi de kuruyoruz. Bu merkezde de ürün bazlı yenilikçilik kapasitesini geliştirecek adımlara odaklanacağız. Teknolojiyi odağına alan start-up’lara ve ürün gamını çeşitlendirecek firmalara mentörlük desteği vereceğiz. Bu merkezi de inşallah Kasım ayında açacağız. Model Fabrika ve Yenilik Merkezi’nin faaliyete geçmesiyle; Ege Bölgesi sanayicilerinin verimliliği ve rekabet gücü artacak; Dijital dönüşümleri hız kazanacak.

25 MİLYON LİRALIK BÜTÇE: İzmir’de temel mottomuz; çevresel hassasiyetleri gözeten yeşil ve mavi büyümenin bir arada gerçekleşmesi. Buradan hareketle; 25 Milyon liralık bütçeyle sanayide sürdürülebilir üretim tekniklerini yaygınlaştırmak için çağrıya çıkacağız. Sanayicinin bilinç düzeyini artırmak ve yönlendirmek üzere “Bölgesel Sürdürülebilir Üretim Merkezi”nin kurulmasını planlıyoruz.

BEST FOR ENERGY PROJESİ: Yine AB Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 3 Milyon Avro bütçeli “Best For Energy” projesi Temmuz ayında başlayacak. Proje İzmir’deki temiz enerji kümesinin; hem yeni firmaların katılımı hem de mevcut firmaların desteklenmesi yoluyla güçlendirilmesini amaçlıyor.

11 MİLYON LİRALIK YATIRIM: TEKNOTEST İzmir’in yapım çalışmaları sürüyor. Bu test merkezi; İzmir ve bölgede elektrik, elektronik ve elektromekanik sektörlerinde üretim yapan firmaların CE sertifikası almalarını kolaylaştıracak. Böylece firmalarımız kaynak tasarrufu sağlarken, ihracat kapasitelerini de artıracak. 11 milyon liralık bu yatırımın, 2021’in ilk çeyreğinde hizmete alınmasını planlıyoruz.


Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Duyurusu 29.05.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKurumlar vergisi beyannamesine hangi tarihli bilgiler baz alınarak bilgi girişi yapılmalıdır?
Sonraki İçerikKurumlar vergisi beyannamesinde ödenmemiş geçici vergileri mahsup edebilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz