Ana Sayfa Muhasebe A.Ş.’nin YK’de olmayan hissedarı, ortak olduğu şirkette 4/a sigortalısı olabilir mi?

A.Ş.’nin YK’de olmayan hissedarı, ortak olduğu şirkette 4/a sigortalısı olabilir mi?

790
0

Anonim şirkette yönetim kurulu üyesi olmayan ortak kendi şirketinde 4/a sigortalısı olabilir mi?

 

1.10.2008 tarihi itibariyle 5510 Sayılı Kanun’un 4. Maddesinin (b) bendi ile sadece yönetim kurulu üyesi olan ortakları zorunlu (BAĞ-KUR 4-b) sigortalık kapsamına almış olup, kurucu ortak veya yönetim kurulu üyesi olmayan ortakları zorunlu sigortalılık kapsamı dışında bırakmıştır.

5510 Sayılı Kanunun Geçici 22. maddesi ile anonim şirket kurucu ortağı olup BAĞ-KUR (4-b) kapsamında sigortalı olan ve bu kapsamında kalmak isteyenler için 1.04.2009 tarihine kadar süre tanınmış, bu tarihe kadar kuruma yazılı olarak başvuranların sigortalılıkları sürdürülmüştür. Başvuru yapmayan anonim şirket kurucu ortaklarının ise bu sigortalılıklarına 1.10.2008 tarihi itibariyle son verilmiştir.

Anonim şirketlerin kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi olmayan ortakları zorunlu(Bağ-Kur4-b ) sigortalılık kapsamı dışında tutulmuşlardır.

Yönetim kurulunda olmayan bu ortaklar, ortak olduğu şirkette ayrıca şirket tüzel kişiliği ile aralarında hizmet akdi karşılığında ücret alarak başka bir görev üstleniyorlarsa 4-a kapsamında sigortalı olabileceklerdir.

Zira bu kişiler zorunlu sigortalılık (BAĞ-KUR 4-b) kapsamında da bulunmamaktadırlar.

5510 Sayılı Kanun’un 4. Maddesinin (b) bendi ile sadece yönetim kurulu üyesi olan ortakları zorunlu (BAĞ-KUR 4-b) sigortalık kapsamına almış olup, kurucu ortak veya yönetim kurulu üyesi olmayan ortakları zorunlu sigortalılık kapsamı dışında bırakmış ve bu ortaklar şirkette ayrıca başka bir görev üstleniyorlarsa 4-a kapsamında sigortalı olabilecek olmalarına rağmen Sigortalı İşe Giriş – SGK https://uyg.sgk.gov.tr › Sigortalı Tescil de hata vermekte olup “ “Kendi işyerinizden 4a kapsamında sigorta bildirimi yapmakta olduğunuz anlaşılmıştır, 4a tescil işleminiz geçersizdir. Uyarı yazı çıkmaktadır.”

 

 

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Şirket ortağının oğlu SGK teşvikinden faydalanabilir mi?

 

Bir şirkete bağlı olarak evde çalışan kişi Ltd. Şti. kurarsa Bağ-Kur statüsüne geçer mi?

 

Yabancı şirket ortağı ve müdürü çalışma izniyle bordrolu olabilir mi?

 

SGK Teşvikinden faydalanırken işten ayrılıp 1 ay sonra tekrar işe giren kişi kalan teşvik hakkından yararlanabilir mi?

 

 

Önceki İçerikİmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı – 22.02.2019
Sonraki İçerikYurt dışında geçici görevle çalışanların hizmet bildirgesi nasıl verilmelidir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz