Ana Sayfa Vergi A.Ş. hissedarlarına şirketteki çalışmalarına karşılık olarak ödenecek ücreti gider yazabilir miyiz?

A.Ş. hissedarlarına şirketteki çalışmalarına karşılık olarak ödenecek ücreti gider yazabilir miyiz?

658
0

Beş ortaklı anonim şirketinde yönetim üyesi oldukları için 3.500 TL net huzur hakkı ödemesi yaptığımız iki üye bu ay itibariyle yönetim kurulu üyeliğinden ayrıldılar. Firmada birim yöneticisi olarak devam edecekler. Kendilerine yapacağımız ödemeleri nasıl yapmamız gerekir?

Anonim ve limited şirket ortakları ile hisseli komandit şirketlerin komanditer ortaklarına, her çeşit hizmetleri karşılığında bu şirketlerden ödenen ücretlerin, GVK’nun 61.maddesi kapsamına giren birer ücret ödemesi olması sebebiyle vergi tevkifatına tâbi tutulması zorunlu ve gider yazılması mümkündür.

Öyle ki, GVK’nun 61’inci maddesi, borçlar hukuku, iş hukuku ve sosyal güvenlik hukukundaki anlamı ile aslında hizmet erbabı ücreti değil vekâlet ücreti sayılan yönetim kurulu ücretlerini dahî ücret saymak suretiyle GV tarifesi üzerinden vergi tevkifatına tâbi tutmuş ve GVK’nun 40’ncı maddesi ile bunlar hizmet erbabına ödenen ücret sayılarak ticarî kazançtan indirilecek gider kabul edilmişlerdir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKısmi istisna kapsamında olan metal, plastik, cam hurda ve atıkların teslimlerinden elde edilen gelirler defter beyana nasıl kaydedilir?
Sonraki İçerikSlovenya’da istihdam edilen kişi sayısı Kasım 2019’da %0,1 arttı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz