Ana Sayfa TTK A.Ş. Genel Kurul Toplantılarında Bakanlık Temsilcisi Zorunlu Mudur?

A.Ş. Genel Kurul Toplantılarında Bakanlık Temsilcisi Zorunlu Mudur?

7269
0

Hangi A.Ş. Genel Kurul Toplantılarında Bakanlık temsilcisi bulundurma zorunluluğu vardır?
Aşağıda sayılan genel kurul toplantılarında ve bunların ertelenmesi halinde yapılacak ikinci toplantılarda Bakanlık temsilcisinin bulunması zorunludur:

1- Kuruluş ve esas sözleşme değişikliği işlemleri Bakanlık iznine tabi olan şirketlerin bütün genel kurul toplantılarında,
2- Diğer şirketlerde ise gündeminde,
        2.1- Sermayenin arttırılması veya azaltılması,
        2.2- Kayıtlı sermaye sistemine geçilmesi ve kayıtlı sermaye sisteminden çıkılması,
        2.3- Kayıtlı sermaye tavanının arttırılması
        2.4- Faaliyet konusunun değiştirilmesine ilişkin esas sözleşme değişikliği
        2.5- Birleşme,
        2.6- Bölünme
        2.7- Tür değişikliği konularının bulunduğu genel kurul toplantılarında.
        2.8- Genel kurula elektronik ortamda katılım sistemini uygulayan şirketlerin genel kurul toplantılarında.
        2.9- Yurt dışında yapılacak bütün genel kurul toplantılarında.
        2.10- Yurt dışında yapılacak imtiyazlı pay sahipleri özel kurul toplantılarında.

2.1 ile 2.6’ncı maddeler arasında sayılanların dışındaki genel kurul toplantılarında ve imtiyazlı pay sahipleri özel kurullarında Bakanlık temsilcisinin bulunması zorunlu değildir.Presenting ideas

Bakanlık Temsilcisi zorunluluğu olmayan toplantılara da Bakanlık temsilcisi çağrılabilir mi?

Genel kurulu toplantıya çağıranların talep etmeleri ve bu taleplerin görevlendirme makamınca uygun görülmesi halinde Bakanlık temsilcisi görevlendirilir.

Bakanlık temsilcisi bulunması zorunlu olmayan toplantılar için, çağrı yapanlar dışındakilerin Bakanlık temsilcisi görevlendirilmesine ilişkin görevlendirme makamına doğrudan yapacakları başvurular dikkate alınmaz.

Ancak sermayenin en az onda birini oluşturan pay sahipleri tarafından gerekçeleri de bildirilmek suretiyle Bakanlık temsilcisi görevlendirilmesine dair talep, görevlendirme makamının değerlendirilmesine sunulmak üzere şirkete yapılır. Toplantıya çağıranlar tarafından bu talebin görevlendirme makamına iletilmesi zorunludur.

Bakanlık temsilcisi görevlendirilen toplantılarda, Bakanlık temsilcisinin yokluğunda alınan kararlar geçerli değildir.

Şirket genel kurullarında Bakanlık temsilcisi olarak görevlendirilenler, görevlendiren makam tarafından ilgili ticaret sicili müdürlüğüne bildirilir.

Kaynak: Anonim Şirketlerin genel kurul toplantılarının usul ve esasları ile bu toplantılarda bulunacak gümrük ve ticaret bakanlığı temsilcileri hakkında yönetmelik

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi,  gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikKonkordato komiserlerine ödenen ücretler muhtasar beyannamede hangi kod ile bildirilir?
Sonraki İçerikHafta Tatili Günleri Yıllık İzin Süresine Dahil midir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz