Ana Sayfa Muhasebe 740 hesaba kaydedilen bir hizmetin iadesinde hangi hesabı kullanmalıyız?

    740 hesaba kaydedilen bir hizmetin iadesinde hangi hesabı kullanmalıyız?

    İade işlemlerinde gider ve maliyet hesabı alacak çalışır mı?

    2518
    0

    740 hesaba borç kaydedilen hizmet alım faturası ile ilgili iade fatura, fiyat farkı fatura vb. kesilen faturalar hangi hesaba kaydedilir. 740 hesaba alacak mı yoksa 649 veya 679 mu? 

    649 veya 679 hesap kullanılır. 740 hesap ters çalışmaz.

    Şirketimizin yıl içinde yaptırdığı kasko poliçelerine istinaden yıl sonunda belirli bir hasar durumunu geçmediğimiz için ödemiş olduğumuz kasko bedelinin bir kısmını iade edecektir. Bunun içinden bizden fatura düzenlememizi istemektedirler. Düzenlenecek olan faturanın KDV’ ye tabi olmayacağı konusunda görüşlerinizi rica ederiz.

    KDV hesaplanmaz. Sigortacılık faaliyeti KDV tabi değildir.

    Müşteriye mal satışı yapılmış. Müşteri malın bir kısmını kendi takip ettiği stok ismi ile iade faturası düzenliyor. İadenin hangi faturaya ait iade olduğu belirtilmemiş. Satışını yaptığımız kod ile alakası yok. İade faturasını iptalini istediğimizde ise ben stok kartını bu şekli ile kayıt altına alıyorum demekte. Öylede iade ediyorum. Farklı bir isim ile gelen stok kartı, ”malın ismi” iade olarak kabul edilir mi? 

    İade edilen malın SATIŞ faturasındaki aynı mal (ismi aynı) olması gerekir.

    İleride nasıl bir sıkıntı yaşanacağı konusunda yorum yapamıyoruz.

    Matrahı 100 TL olan %18 KDV’li işleme tevkifat uygulanıp 5/10 tevkifatla birlikte tarafımıza düzenlendi. Tevkifata tabi bir işlem olmadığı için faturayı olduğu gibi iade edeceğiz. Hatalı faturayı kayıtlarımıza 770(B) 100 TL, 191 (B) 18 TL olarak alıp karşı tarafa da 649 (A) 100 TL, 391 (A) (iade) 18 TL toplamda 118 TL’ lik iade faturası mı düzenlemeliyiz?

    İADE Faturasını normal fatura gibi düzenleyip % 18 KDV hesaplayacaksınız.

    Gelen faturayı da Tevkifatlı fatura olarak kayıtlara alacaksınız.

    Faturayı düzenleyen de normal Tevkifatlı satış işlemi yapacak (2) nolu KDV beyannamesi verecektir. Aynı ay içinde iade yapılıyor ise 770 hesap ters çalışır.

    Sonraki ay ise 649 hesap kullanılır. Bunun başka izahı veya işlemi olmaz.


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikHaftalık Normal Çalışma Süresi 45 Saattir
    Sonraki İçerikE-Faturaya geçiş zorunluluk hadlerinde değişiklik yapıldı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz