Ana Sayfa Vergi 7326 sayılı kanundan faydalanıp geçmiş yıllara ait kurumlar vergisi beyannamelerinde düzeltme yapabilir...

    7326 sayılı kanundan faydalanıp geçmiş yıllara ait kurumlar vergisi beyannamelerinde düzeltme yapabilir miyiz?

    MATRAH VE VERGİ ARTIRIMINDA BULUNABİLECEK MÜKELLEFLER

    597
    0

    7326 sayılı kanun yayımlandıktan sonra 2019 yılına ait gelir faturasından dolayı 2019 kurumlar beyannamesine düzeltme verdik. 2019 yılı matrah ve kdv artırımı yapabilir miyiz?

    Düzeltilen matrah üzerinden artırım yapılır. Özel bir işlem yapılmaz.

    14 Haziran 2021 Tarihli Resmi Gazete

    BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN

    7326 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ

    (SERİ NO: 1)

     A-MATRAH VE VERGİ ARTIRIMINDA BULUNABİLECEK MÜKELLEFLER

     Yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi vermek mecburiyetinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile katma değer vergisi mükellefleri 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 takvim yılları için 7326 sayılı Kanunun 5 inci maddesine göre matrah ve vergi artırımından yararlanabileceklerdir.

     Aynı şekilde,

     – Hizmet erbabına ödenen ücretlerden,

    – Serbest meslek ödemelerinden,

    – Yıllara sari inşaat ve onarım işlerine ait ödemelerden,

    – Kira ödemelerinden,

    – Çiftçilerden satın alınan zirai mahsuller ve hizmetler için yapılan ödemelerden,

    – Esnaf muaflığından yararlananlara yapılan ödemelerden

     gelir veya kurumlar vergisi tevkifatı yapmakla sorumlu olanlar da bu ödemelerine ilişkin olarak bu yıllarla ilgili vergi artırımında bulunabileceklerdir.

    Adi ortaklıklar ve kollektif şirketlerde ortaklar, komandit şirketlerde komandite ortaklar ile adi komandit şirketlerde komanditer ortaklar da anılan yıllar için matrah ve vergi artırımından yararlanabileceklerdir.     

     Sözü edilen yıllara ilişkin vergi matrahlarının takdiri için takdir komisyonlarına sevk edilmiş ve/veya haklarında vergi incelemesine başlanılmış olan mükelleflerde matrah ve vergi artırımından faydalanabileceklerdir. 

    Beyanname vermekle birlikte zarar, indirim ve istisnalar nedeniyle matrah ve vergi beyan etmeyen ya da ilgili yıllarda faaliyette bulunmuş veya gelir elde etmiş olup da bu faaliyetlerini ve gelirlerini vergi dairesinin bilgisi dışında bırakanlar da dâhil olmak üzere hiç beyanname vermemiş olan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinde matrah ve vergi artırımı yapabileceklerdir. 

    Kurumlar vergisi mükellefleri, anılan yıllarla ilgili olarak vermiş oldukları beyannamelerinde kurum kazancından indirilen ve 193 sayılı Kanunun geçici 61 inci maddesine göre tevkifata tabi tutulmuş olan kazanç ve iratlarının bulunması hâlinde, bu tevkifat tutarlarını da artırabileceklerdir.

     Diğer taraftan, 5520 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) bendine göre kurumlar vergisinden muaf bulunan ve bu nedenle kurumlar vergisi beyannamesi ile muhtasar beyanname vermemiş olan kooperatifler de 7326 sayılı Kanunun matrah ve vergi artırımı hükümlerinden yararlanabileceklerdir.


    Kaynak: İsmmmo,BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN 7326 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTürkiye’de kurulacak limited şirketin ortaklık yapısı nasıl olmalı? 
    Sonraki İçerikUluslararası vergilendirmede kartlar yeniden dağıtılıyor

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz