Ana Sayfa Çalışma Hayatı %5’lik vergi indiriminin muhasebe kaydı nasıl yapılır?

    %5’lik vergi indiriminin muhasebe kaydı nasıl yapılır?

    5510 Sayılı kanun %5 puanlık indirimi

    441
    0

    Vergi borcumuz olmadığı için 2020 yılı kurumlar vergisi beyannamesi %5 vergi indirimi için başvurmuştuk. GEKSIS den başvurumuzu vergi dairesi onaylamıştır. Vergi dairesi mahsuben iade edecek. % 5 vergi indirimi tahakkuku yevmiye fişi nasıl yapılacaktır? 

    % 5 İNDİRİM MUHASEBE KAYDI AŞAĞIDAKİ GİBİ OLACAKTIR.

    KV beyannamesi verilip Tahakkuk fişi alındıktan sonra Beyanname üzerinden indirilen % 5 oranındaki tutar için aşağıdaki muhasebe kaydı yapılır.

    Hesaplanan indirim 10.000 TL olduğunu varsayalım
    ——————— /04/2021 ———————-
    136 Hesap 10.000

    570 Hesap 10.000 

    ———————-/———————- 


    136 Hesap daha sonra mahsup edilecek vergi ile kapatılır.

    ———————/————————

     360 Hesap 10.000 

               136 Hesap 10.000 

    ———————/——————– 

    % 5 oranındaki indirimin mahsubu için “GİB İnternet vergi dairesi Geksis” sistemi üzerinden vergi borçlarına mahsup veya iade talep edilecektir.

     


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTapu harçları B formunda bildirilir mi?
    Sonraki İçerikGerçek faydalanıcı bildirimi her geçici vergi döneminde yapılmalı mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz