Ana Sayfa SGK 50’den Az Çalışanı Olan Az Tehlikeli İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

    50’den Az Çalışanı Olan Az Tehlikeli İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

    2
    0

    50’den Az Çalışanı Olan Az Tehlikeli İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

    İş sağlığı ve güvenliği, tüm işyerleri için önemli bir konu olmakla birlikte, 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için bazı özel düzenlemeler bulunmaktadır. Bu işletmelerde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri işveren veya işveren vekili tarafından yerine getirilebilir. Ancak bunun için belirli eğitimlerin tamamlanması ve resmi prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.

    İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerini Kimler Üstlenebilir?

    50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde sağlık gözetimi dışındaki hizmetleri yerine getirmek için işveren veya işveren vekilinin belirlenen eğitimleri tamamlaması ve sınavda başarılı olması gerekmektedir.

    *Bu hizmetleri üstlenebilecek işyerlerinden bazıları şunlardır:

    • Hukuk büroları
    • Muhasebe büroları
    • Terzi dükkânları
    • Manavlar ve marketler
    • Apartman yönetimleri
    • Diğer az tehlikeli işyerleri

    İşveren veya İşveren Vekilinin Yapması Gerekenler

    Eğitim Tamamlanmalıdır

    • İşveren veya işveren vekili, Genel Müdürlük ile protokol imzalamış kamu kurumları, meslek kuruluşları, işçi ve işveren kuruluşları veya üniversiteler tarafından verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini tamamlamalıdır.

    Sınavda Başarılı Olunmalıdır

    • Eğitim sonrasında yapılan sınavda başarılı olan işveren veya işveren vekili e-sertifika almaya hak kazanır.

    İSG-KATİP Üzerinden Görevlendirme Yapılmalıdır

    • İşveren veya işveren vekili, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini üstlenmesi durumunda İSG-KATİP üzerinden görevlendirme yapmalıdır.

    Sağlık Raporları Nereden Alınır?

    • İşyerinde sağlık raporları, kamu sağlık hizmet sunucuları veya aile hekimleri tarafından düzenlenmelidir.

    Sonuç

    50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini işveren veya işveren vekili üstlenebilir.- -Bunun için yetkili kuruluşlardan eğitim alıp sınavda başarılı olmak ve e-sertifika almak gerekmektedir.
    -İşverenin bu hizmetleri üstlenmesi durumunda İSG-KATİP üzerinden resmi olarak görevlendirme yapılmalıdır.
    Sağlık raporları ise aile hekimlerinden veya kamu sağlık kuruluşlarından alınmalıdır.

    İş sağlığı ve güvenliği süreçlerini doğru yönetmek için mevzuata uygun hareket etmeyi unutmayın.


    50’den az çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde sağlık gözetimi dışındaki hizmetler, Genel Müdürlükle protokol imzalamış kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları, işçi ve işveren kuruluşları veya üniversiteler aracılığıyla verilen eğitimleri tamamlayarak yapılacak sınavda başarılı olmaları hâlinde işveren veya işveren vekilince de yerine getirilebilir.

    Örneğin, elliden az çalışanı bulunan bir hukuk bürosu, muhasebe bürosu terzi dükkânı, manav, market, apartmanlar vb. işyerlerinin işveren veya işveren vekilleri sağlık gözetimi dışında hizmetleri kendileri verebilirler. Sağlık raporları ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden alınabilir.

    Elliden az çalışanı olup az tehlikeli sınıfta yer alan ve yapılan eğitime katılarak e-sertifika almaya hak kazanan işveren veya işveren vekillerinin kendi işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetini üstlenmeleri hâlinde görevlendirmelerin İSG-KATİP üzerinde yapılması gerekmektedir.


    TAVSİYE EDİLEN İLAVE İÇERİKLER


    Kaynak: T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÜcret ve Ücretin Ödenmesi: İşçi Hakları ve İşveren Yükümlülükleri
    Sonraki İçerikMahkeme Kararına Göre Ödenen Tutarlar Kurumlar Vergisi Matrahından Düşülebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz