Ana Sayfa SGK 27256 sayılı kanun kapsamında tahakkuk etmiş olan tahakkuk fişini işveren ödemeli midir?

    27256 sayılı kanun kapsamında tahakkuk etmiş olan tahakkuk fişini işveren ödemeli midir?

    631
    0
    2020/12 dönem 27256 kanun türünden Sgk Bildirgesini verdik. Tahakkuk fişinde, 27256 İndirim Emanette Gösterilecektir ibaresi var. Tahakkuk fişi toplamı 1.030,06 TL. Bu tutarı ödememiz gerekiyor mu?

    Ödeme olmadan önce ya da ödeme sırasında bu durum düzeltilmiş olacaktır. 


    Müşterim yıllar önce işten çıkan işçiyi SGK’sı olmadan çalıştırmaya devam etmiş. Bu yıllarda arada ayda 1-2 gün SGK giriş çıkışları yapılmış. 2020 yılında ise arabulucu ile işçiye kıdem-ihbar-fazla mesai talebine ilişkin 150.000,00 TL tazminat ödemesi yapmıştır. Ödemeyi kıdem tazminatı olarak muhtasarda beyan mı etmeliyim?

    Arabuluculuk sonucu ödenmiş olan, boşta geçen süre, işe başlatmama tazminatı, iş güvencesi tazminatı gibi ödemeler 4857 sayılı İş Kanunu kapsamındadır. 4857 sayılı Kanunun 21. maddesine göre, arabuluculuk faaliyeti sonucunda tarafların, işçinin işe başlatılmaması konusunda anlaşmaları halinde, iş sözleşmesi feshedilen hizmet erbabına en çok 8 aylık ücreti tutarında ödenen işe başlatmama tazminatları da istisna kapsamında olacaktır. 

    Boşta geçen süre ise ücret olarak değerlendirileceğinden, gelir vergisine tabi olacaktır. 

    Arabuluculukla ödenmiş kıdem tazminatı, çalışanın kıdem süresine karşılık olarak kıdem tavanı gözetilerek hesaplanmış tutarı, gelir vergisinden müstesna olacaktır. Fakat kıdem tazminatı olarak belirlenmiş tutar çalışanın gerçek kıdem tazminatını aşan miktarda ise, aşan kısmı vergilendirilmelidir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEylül-Aralık dönemindeki para politikası kararlarının enflasyon telafileri, CDS primi ve uzun vadeli faizlere etkisi incelendi
    Sonraki İçerikTESKOMB kefaleti ile düşük faizli kredi kullanan yaklaşık 1 milyon 300 bin esnafın 13 milyar liralık kredi borcu Haziran sonuna kadar ertelendi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz