Ana Sayfa SGK 2025 Yılında nakit verilecek yemek bedelleri için uygulanacak vergi ve SGK istisnası...

    2025 Yılında nakit verilecek yemek bedelleri için uygulanacak vergi ve SGK istisnası nedir?

    6
    0

    2025 Yılında nakit verilecek yemek bedelleri için uygulanacak vergi ve SGK istisnası nedir?

    1- Yemek kartı/çeki/kuponunun yemek bedeli ödemesi dışında nakit ya da nakit yerine geçecek şekilde başka amaçlarla kullanılma imkanı olması halinde, (Örneğin market alışverişinde kullanma imkanı olması) günlük 158,00 TL’lik tutar SGK primine esas kazanca tabi tutulmayacak ancak bu tutarı aşan kısmı sigorta primine tâbi olacaktır.

    2- Yemek kartı/çeki/kuponunun yemek bedeli ödemesi dışında nakit ya da nakit yerine geçecek şekilde başka amaçlarla kullanılma imkanı olmaması halinde, başka bir ifadeyle yemek çeki veya kartının sadece restoran, lokanta, kafe vb. yerlerde kullanıma uygun olması halinde tutar sınırı olmaksızın ödenen yemek bedeli desteği SGK primine esas kazanca tabi tutulmayacaktır.

    3- Yemek kartı/çeki/kuponunun veya nakit ödenen yemek bedelinin vergiden istisna edilen kısmı ise 2025 yılı için 240 TL’dir. Bu tutarı aşan kısımdan her halükarda gelir vergisi kesintisi yapılacaktır. Yemek bedelinin Yemek kartı/çeki/kuponu/bileti vb. şekillerde verilmesi halinde vergiden istisna edilen tutar 240 TL + %10 KDV ile 264 TL olacaktır.


    T.C.
    SOSYAL GÜVENLIK KURUMU BASKANLIGI
    Sigorta Primleri Genel Müdürlügü

    GENELGE
    2024/17

    Sayı : E-24010506-010.06.01-109163972 31.12.2024
    Konu : Yemek Bedeli

    Danıstay 10 uncu Dairesinin 2023/170 Esas No ve 2024/1853 Karar Nolu kararı ile Sosyal Sigorta Islemleri Yönetmeligi’nin 11/11/2022 tarihli ve 32010 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sosyal Sigorta Islemleri Yönetmeliginde Degisiklik Yapılmasına Dair Yönetmeligin 1 inci maddesi ile
    degistirilen 97 nci maddesinin yedinci fıkrasının (a) bendi ve bu Yönetmelige dayanılarak 02/12/2022 tarihli ve 2022/22 sayılı “Yemek Bedeli” konulu Genelge’nin 2.1.2 ve 2.1.4. Maddeleri iptal edilmistir.

    Söz konusu iptal kararı dogrultusunda mahkeme kararında yer alan hükümler dikkate alınarak 2/12/2024 tarih ve 32740 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sosyal Sigorta Islemleri Yönetmeliginde Degisiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Sosyal Sigorta Islemleri Yönetmeliginin 97. maddesinin 7. fıkrasının (a) bendi;

    “a) Isyerinde veya müstemilatında yemek verilmeyen durumlarda, sigortalıya yemek verilmek suretiyle saglanan menfaatlerin nakit olarak ya da yemek hizmetinin alınması dısında kullanılabilecek yemek kartı/çeki/kuponu gibi araçlarla saglanması halinde, fiilen çalısılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin Kurum Yönetim Kurulunca belirlenen tutarının fiilen çalısılan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunulacak tutarını asmayan kısmı,”

    Seklinde 01/01/2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeniden düzenlemistir.

    Bu kapsamda 2020/20 sayılı Isveren Islemleri Genelgesinin Ikinci Kısmının Ikinci Bölümünde yer alan “2.1- Yemek paraları” alt baslıgı 01/01/2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere asagıdaki sekilde degistirilmistir.

    2-1- Yemek bedeli

    Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu tarafından alınan 5/12/2024 tarihli ve 2024/509 sayılı Karar ile 1/1/ 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yemek bedelinin prime esas kazançtan istisna edilecek günlük tutarı 158,00 TL olarak belirlenmistir.

    Bu durumda, 1/1/2025 tarihinden itibaren (2025 yılı Ocak ayına iliskin aylık prim ve hizmet belgesinden/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden itibaren) yemek bedeli adı altında yapılan ödemelerden prime esas kazanca dahil edilecek tutar;

    Günlük Istisna Tutarı = 158,00 TL
    Ay Içinde Fiilen Çalısılan Gün Sayısı x 158,00 TL (Günlük Istisna Tutarı) = Aylık Istisna Tutarı,
    Ödenen Yemek Bedeli – Istisna Tutarı = Prime Esas Kazanca Dahil Edilecek Yemek Bedeli,

    Formülüyle hesaplanacaktır.

    Asgari Ücret Yönetmeliginin “Isverenin Sorumlulugu” baslıklı 12 nci maddesinde yer alan “Isverenler tarafından, isçilere saglanan sosyal yardımlar sebebiyle asgari ücretten herhangi bir indirim Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalanmıstır.
    yapılamaz” hükmü geregince yemek bedelinin asgari ücrete ilave olarak verilmesi gerekmektedir.

    Buna göre brüt asgari ücretin (prime esas kazanç alt sınırı) içerisine yemek bedeli tutarı dâhil edilmeyecektir.

    2.1.1- Sigortalılara Isyerinde veya Isyerinin Müstemilatında Yemek Verilmesi Halinde Uygulama

    Isverenlerce isyerinde veya müstemilatında kendi imkanlarıyla yemek verilmesi amacıyla isverenler tarafından sigortalılara saglanan bu menfaat sigorta primine esas kazanca dahil edilmeyecektir.

    Örnek 1: Isveren (A)’nın çalıstırdıgı sigortalılara isyerinde bulunan mutfagını ve yemekhanesini kullanmak suretiyle yemek vermesi halinde yemek için yapılan giderler prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.

    Yemegin isyerinde veya isyeri dısında yapıldıgına bakılmaksızın isverenlerin üçüncü sahıslarla anlasarak yemek hizmetini kendi isyerinde veya müstemilatında sunması halinde üçüncü sahıslara fatura karsılıgı yapılan ödemeler de prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.

    Örnek 2: A isvereni B lokantası ile kendi isyerinde veya müstemilatında isçilerine ögle yemegi verilmesi için anlasmıstır. Bu durumda fatura karsılıgı B lokantasına yapılan ödemelerin tamamı sigortalıların prime esas kazancına dahil edilmeyecektir.

    2.1.2- Isverenlerce Sigortalılar Için Üçüncü Kisilere Nakden Yapılan Yemek Ödemelerinde Uygulama

    Isverenlerce sigortalılara yemek verilmek suretiyle saglanan menfaatin üçüncü kisilere ait restoran ve bunun gibi yerlerde saglanması halinde ödenen yemek bedelinin tamamı sigortalıların prime esas kazancına dahil edilmeyecektir.

    Örnek 3: A isvereni çalıstırdıgı sigortalıları için B lokantasından yemek hizmeti almak için anlasmıstır. Bu durumda B lokantasından yemek hizmeti alan sigortalılar için yemek bedeli adı altında yapılan ödemeler prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.

    2.1.3- Isverenlerce Sigortalılara Nakit Olarak Verilen Yemek Bedelinde Uygulama Isverenlerce sigortalılara yemek bedeli adı altında nakden yapılan ödemelerin günlük 158,00 TL’lik tutarı prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.

    Örnek 4: A sigortalısına 2025/Ocak ayında 5.000 TL tutarında yemek bedeli ödenmistir.

    Sigortalının ilgili ayda 22 gün fiilen çalıstıgı göz önüne alındıgında yemek bedeli adı altında yapılan ödemelerden prime esas kazanca dahil edilecek tutar;

    Günlük Istisna Tutarı = 158,00 TL
    158,00 TL x 22 Gün = 3.476,00 TL (Aylık Istisna Tutarı)
    5.000,00 TL – 3.476,00 TL = 1.524,00 TL (Prime Esas Kazanca Dahil Edilecek Yemek Bedeli)

    Olarak hesaplanacaktır

    Aynı isyerinde çalısan bazı sigortalılara isyerinde veya müstemilatında yemek verilmesi ve bazı sigortalılara da nakden ödeme yapılması halinde, nakden ödeme yapılan sigortalılara yemek bedeli adı altında yapılan ödemelerin günlük 158,00 TL’lik tutarı prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.

    Örnek 5: A isvereni tarafından isyerindeki 20 sigortalıya isyerinde yemek verilmesi ve kalan 30 sigortalıya yemek bedeli altında günlük 250,00 TL ödeme yapılması halinde, nakden ödeme yapılan 30 sigortalıya yemek bedeli adı altında ödemelerin günlük 158,00 TL’lik tutarı prime esas kazanca dahil edilmeyecek ancak bu tutarı asan kısmı sigorta primine tâbi olacaktır.

    2.1.4- Yemek Bedelinin Yemek Kuponu, Yemek Kartı, Yemek Çeki vb. Araçlarla Karsılanması Halinde Uygulama

    Danıstay 10 uncu Dairesinin 2023/170 Esas No ve 2024/1853 Karar Nolu kararında “Yemek yardımının ayni ya da nakdi olarak tespitinde isçi-isveren iliskisinin esas alınması gerektigi, bir baska ifadeyle isverenin yemek yardımını isçiye fiilen “yemek vermek” seklinde sunması halinde, yemegin isyeri ve müstemilatı içinde ya da dısında verilmesi fark etmeksizin yardımın “ayni yardım” kapsamında degerlendirilmesi gerektigi, isverenin söz konusu yemek bedelini 3. kisilere nakden ödemesinin de bu durumu degistirmeyecegi, zira 3. kisilere yapılan ödemenin isçi tarafından baska amaçlarla kullanmasının mümkün olmadıgı, bu nedenle isçinin isverene sundugu emegin karsılıgı olan ücret ya da sair yan
    ödemeler kapsamında degerlendirilemeyecegi, aynı sekilde isverenin yemek yardımını isçiye yalnızca yemek bedelini ödemede kullanılmak üzere “yemek kartı/çeki/kuponu gibi araçlarla ödemesi” halinde de, isçinin söz konusu ödeme aracını nakit ya da nakit yerine geçecek sekilde baska amaçlarla kullanmasının mümkün olmaması nedeniyle ayni yardımın söz konusu olacagı, bununla birlikte isverenin yemek yardımını isçiye “nakit ya da yemek bedeli ödeme dısında da kullanılabilecek yemek kartı/çeki/kuponu gibi araçlarla ödemesi” halinde ayni yardımdan bahsedilemeyecegi ve bu halde yapılan nakdi ödemenin yalnızca davalı Kurumca tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek kısmının prime esas kazanca tabi tutulmayacagı, bu tutarı asan kısmının sigorta primine tabi oldugu sonucuna varılmaktadır.”

    degerlendirmesinde bulunulmustur.

    Buna göre yemek kartı/çeki/kuponunun yemek bedeli ödemesi dısında nakit ya da nakit yerine geçecek sekilde baska amaçlarla kullanılma imkanı olmaması halinde, yemek kartı/çeki/kuponuna yüklenen tutar prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.

    Örnek 6: Isveren (A)’nın çalıstırdıgı sigortalılara 5.000 TL tutarında yemek kartı vermesi ve söz konusu kartın yemek bedeli ödemesi dısında nakit ya da nakit yerine geçecek sekilde baska amaçlarla kullanılma imkanı olmaması halinde, yemek kartına yüklenen 5.000 TL’lık tutar prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.

    Ancak yemek kartı/çeki/kuponunun yemek bedeli ödemesi dısında nakit ya da nakit yerine geçecek sekilde baska amaçlarla kullanılma imkanı olması halinde, günlük 158,00 TL’lik tutar prime esas kazanca tabi tutulmayacak ancak bu tutarı asan kısım sigorta primine tâbi olacaktır.

    Örnek 7: (A) sigortalısına 2025/Ocak ayında 6.000 TL tutarında yemek kartı verilmistir.

    Sigortalının ilgili ayda 22 gün fiilen çalıstıgı ve verilen kartın yemek yenilmesi haricinde nakit ya da nakit yerine geçecek sekilde baska amaçlarla kullanılma imkanı olması halinde yemek kartına yüklenen 6.000 TL’den prime esas kazanca dahil edilecek tutar;

    Günlük Istisna Tutarı = 158,00 TL
    158,00 TL x 22 Gün = 3.476,00 TL (Aylık Istisna Tutarı)
    6.000,00 TL – 3.476,00 TL = 2.524,00 TL (Prime Esas Kazanca Dahil Edilecek Yemek Bedeli)

    Olarak hesaplanacaktır.

    Bilgi edinilmesini ve geregini rica ederim.

    Dr. Raci KAYA
    Kurum Baskanı

    DAGITIM:
    Geregi:
    Merkez ve Tasra Teskilatına


    VİDEO İÇERİK


    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikRessamların Kültür Bakanlığı’ndan tescilli olmayan resimlerini satması halinde oluşacak vergi yükümlülükleri nedir? Ressamlar Yazar Kasa Kullanacak mı?
    Sonraki İçerikKimlerin aynı güne işe girişi yapılabilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz