Ana Sayfa Vergi 2024 Yılı Gelir Vergisi Beyannamesinde Kesilen Vergilerin Mahsubu ve İadesi

    2024 Yılı Gelir Vergisi Beyannamesinde Kesilen Vergilerin Mahsubu ve İadesi

    Gelir vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanan vergiye, yıl içinde yapılan kesintiler mahsup edilebilir. Eğer mahsup edilen tutar, hesaplanan vergiden fazla ise mükellef, fazla olan kısmı geri alabilir. Mahsup edilen tutarın fazlası, mükellefe vergi dairesi tarafından bildirilir ve mükellef, tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde başvuru yaparak bu tutarın iadesini talep edebilir.

    1
    0

    Gelir vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanan vergiye, yıl içinde yapılan kesintiler mahsup edilebilir. Eğer mahsup edilen tutar, hesaplanan vergiden fazla ise mükellef, fazla olan kısmı geri alabilir. Mahsup edilen tutarın fazlası, mükellefe vergi dairesi tarafından bildirilir ve mükellef, tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde başvuru yaparak bu tutarın iadesini talep edebilir.

    Tevkif yoluyla yapılan kesintilerin yıllık gelir vergisi beyannamesinden mahsup edilmesi ve kalan tutarın iade edilmesi 252 ve 315 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğlerinde düzenlenmiştir. Bu kapsamda, yıllık beyannamede yapılan mahsupların ardından kalan vergi iade talepleri, vergi borçlarına mahsup edilebilir. Mahsup işlemi, herhangi bir tutar sınırlaması olmadan ve teminat ya da inceleme raporu gerekmeksizin gerçekleştirilir. Bu işlemin yapılabilmesi için mükellefin 429 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde bulunan iade talep dilekçesi olan 1A formunu doldurması gerekir. Mahsup talepleri, beyannamenin verildiği tarihe dayanarak yerine getirilir.

    Gayrimenkul sermaye iradı elde eden mükellefler, nakden iade taleplerini 1A iade talep dilekçesi ile gerçekleştirmelidir. Bu talepler Dijital Vergi Dairesi (dijital.gib.gov.tr) üzerinden elektronik ortamda yapılabilir.

    Tevkif yoluyla kesilen vergilerin nakden iade edilebilmesi için belirlenen tutar 2024 yılı için 239.000 TL olarak belirlenmiştir. 2025 yılında bu tutar 340.000 TL olacaktır. Eğer iade edilecek tutar bu sınırı aşmıyorsa, mükellef kira kontratının onaylı örneğini ekleyerek iade başvurusunda bulunabilir. Bu işlemler için vergi inceleme raporu ve teminat gerekmemektedir.

    Eğer nakden iade talebi 239.000 TL’yi aşarsa, Vergi Usul Kanunu çerçevesinde yapılacak vergi inceleme raporu sonucuna göre iade gerçekleştirilir. 2024 yılı için 2.405.000 TL’yi aşmayan iade taleplerinde, yeminli mali müşavir tarafından düzenlenen tam tasdik raporu ile işlem yapılabilir. Ancak, bu sınırın üzerinde olan iade talepleri her durumda vergi inceleme raporu sonucuna göre değerlendirilecektir. 239.000 TL’yi aşmayan kısımlar için ise eksiksiz iade talep dilekçesi ve ekleriyle işlem yapılması yeterlidir.

    Gelir ve kurumlar vergisi iadeleri, Dijital Vergi Dairesi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Elektronik ortamda beyanname vermek zorunda olan gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükellefleri, iade taleplerini Gelir ve Kurumlar Vergisi Standart İade Sistemi (GEKSİS) üzerinden yapabilirler.

    Ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ve diğer kazançlar üzerinden beyanda bulunan mükellefler, Dijital Vergi Dairesi Hazır Beyan Sistemi’ni kullanarak iade taleplerini GEKSİS aracılığıyla yapabilirler. Bu mükellefler ayrıca, iadelerini vergi dairesine yazılı dilekçe vererek de talep edebilirler.

    İade işlemlerinin eksiksiz ve doğru bir şekilde yapılabilmesi için mükelleflerin GEKSİS Kontrol Raporu oluşturmaları ve Gelir/Kurumlar Vergisi İade Talebi Girişi’ni tamamlamaları gerekmektedir. Dijital Vergi Dairesi üzerinden başvurular, mükellefler veya yetkilendirilmiş mali müşavirler tarafından yapılabilir.

    Detaylı açıklamalar, başvuru kılavuzu ve sık sorulan sorulara Dijital Vergi Dairesi internet sitesinden ulaşılabilir.


    GİB REHBER’DEKİ İLGİLİ BÖLÜMDEKİ TAM METİN

    2024 YILI GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE KESİLEN VERGİLERİN MAHSUBU VE İADESİ

    Beyannamede gösterilen gelire dahil kazanç ve iratlardan Gelir Vergisi Kanununa göre kesilmiş bulunan vergiler, beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilebilir, mahsubu yapılan miktar gelir vergisinden fazla olursa aradaki fark vergi dairesince mükellefe bildirilir ve mükellefin tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde müracaatı üzerine kendisine red ve iade edilir.

    Tevkif yoluyla kesilen vergilerin yıllık beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsubu ve kalan kısmın iadesine ilişkin düzenlemeler 252 ve 315 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğlerinde yer almaktadır.

    Tevkif yoluyla kesilen vergilerin yıllık beyannamedeki mahsuplar sonunda kalan kısmının diğer vergi borçlarına mahsup talebi, tutarına bakılmaksızın ve inceleme raporu ve teminat aranılmadan yerine getirilir. Bunun için mahsup talebinin 429 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan iade talep dilekçesi (1A) ile yapılması gerekmektedir. Mahsuba ilişkin iade talep dilekçesinin (1A) verilmiş olması kaydıyla, mükelleflerin vergi borçlarına ilişkin mahsup talepleri yıllık beyannamenin verildiği tarih esas alınarak yerine getirilir.

    Gayrimenkul sermaye iradı elde edenler; nakden iade taleplerini 429 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekindeki iade talep dilekçesi (1A) ile yapması gerekmektedir.

    Mahsuben veya nakden iade talepleri, Dijital Vergi Dairesi (İnternet Vergi Dairesi) (dijital.gib.gov.tr) sistemi üzerinden “1A – Gelir/Kurumlar
    Vergisi İ.T.D.” ile elektronik ortamda yapılabilmektedir.

    Tevkif yoluyla kesilen vergilere ilişkin nakden iade edilecek tutarın 2024 takvim yılı için 239.000 TL’yi (2025 takvim yılı için 340.000 TL) geçmemesi halinde iade talebi, iade talep dilekçesi (1A) ile birlikte, gayrimenkul sermaye iradı elde edenler için kira kontratının onaylı örneğini ekleyerek, belgelerinin ibraz etmesi kaydıyla inceleme raporu ve teminat aranmaksızın yerine getirilir.

    Nakden yapılacak iade taleplerinin 2024 takvim yılı için 239.000 TL’yi (2025 takvim yılı için 340.000 TL) aşması halinde, 2024 takvim yılı için 239.000 TL’yi (2025 takvim yılı için 340.000 TL) aşan kısım Vergi Usul Kanununa göre vergi inceleme yetkisi bulunanlarca yapılacak inceleme sonucunda düzenlenecek vergi inceleme raporuna göre iade edilir.

    Nakden iade talebinin 2024 takvim yılı için 2.405.000 TL’ye (2025 takvim yılı için 3.400.000 TL) kadar olan kısmı mükellefle süresinde tam tasdik sözleşmesi düzenlemiş yeminli mali müşavirce düzenlenecek tam tasdik raporu uyarınca iade edilebilir. İade talebinin 2024 takvim yılı için 2.405.000 TL’yi (2025 takvim yılı için 3.400.000 TL) aşan kısmının iadesi her hâlükârda vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilir. 239.000 TL’ye (2025 yılı için 340.000 TL) kadar olan kısım ise, iade talep dilekçesi (1A) ve eklerinin eksiksiz ibraz edilmesi koşuluyla teminat aranmaksızın ve inceleme raporu beklenmeksizin iade edilir.

    429 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ve 99 No.lu Gelir Vergisi Sirküleri ile vergi kanunları gereği iade hakkı doğuran işlemler nedeniyle nakden veya mahsuben talep edilecek iadelere ilişkin başvuru dilekçeleri ve bilgi girişleri, Dijital Vergi Dairesindeki (İnternet Vergi Dairesi) “Gelir/Kurumlar Vergisi İade İşlemleri” bölümünden alınmaktadır.

    Beyannamelerini elektronik ortamda vermek zorunda olan gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerinin iade talepleri “Gelir ve Kurumlar Vergisi Standart İade Sistemi (GEKSİS)” kullanılmak suretiyle yapılmaktadır.

    Kazançları ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iratlardan ibaret olup 0012 kodundan Dijital Vergi Dairesi (Hazır Beyan Sistemi) üzerinden beyanname veren mükellefler isterlerse GEKSİS girişi yaparak standart 1A-Gelir/Kurumlar Vergisi İade Talep Dilekçesi verip iade talebinde bulunabilirler. Beyannamelerini elektronik ortamda gönderme zorunluluğu olmayan bu mükellefler iadelerini kâğıt ortamında vergi dairesine dilekçe vererek de talep edebilirler.

    Gelir ve Kurumlar Vergisi Standart İade Sisteminde iadeye esas alınacak GEKSİS Kontrol Raporunun oluşabilmesi için iade talep eden mükellefler tarafından “Gelir/Kurumlar Vergisi İade Talebi Girişi (GEKSİS)” yapılmalı ve standart iade talep dilekçesi verilmelidir. İade talepleri, Dijital Vergi Dairesi (İnternet Vergi Dairesi) şifresi kullanılmak suretiyle mükellefler veya mükelleflerce yetkilendirilecek serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir vasıtası ile elektronik ortamda gönderilebilir.

    Ayrıntılı açıklamaların yer aldığı Gelir/Kurumlar Vergisi İade Talebi Girişi Kılavuzu ve Sık Sorulan Sorulara https://intvrg.gib.gov.tr/GEKSIS_Kilavuz.pdf adresinden  ulaşılabilir.”


    Kaynak: GİB Rehber
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2024 Yılı Gelir Vergisi Beyannamesinde Tamamen İndirilebilecek Bağış ve Yardımlar

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz