Ana Sayfa Duyurular 2021 yılı 3 aylık döneminde Trabzon ilinden gerçekleşen fındık ihracatı değer bazında...

2021 yılı 3 aylık döneminde Trabzon ilinden gerçekleşen fındık ihracatı değer bazında %16 oranında arttı

319
0

2021 Yılı Ocak-Mart aylarını kapsayan 3 aylık dönemde Trabzon ilinden 32.190 TON karşılığında 254 Milyon 225 Bin 624 $ tutarında fındık ihraç edilmiş olup, Trabzon ilinden gerçekleşen fındık ihracatı Ülke toplam fındık ihracatımızın miktarda %40 ına tekabül ederken değer bazında ise %44 ünü oluşturmaktadır. 2021 yılı 3 aylık döneminde Trabzon ilinden gerçekleşen fındık ihracatımızda değer bazında %16 oranında artış yaşanmıştır. Aynı dönemde Ülkemizden gerçekleşen toplam fındık ihracatımız ise 79.050 Ton karşılığı 576 Milyon 655 Bin 698 $ olmuştur.

Trabzon ilinden 2021 yılı ilk 3 ayında 50 Ülkeye fındık ihraç edilmiş olup en fazla fındık ihracatı yapılan ilk 3 ülke sırasıyla İtalya, Fransa ve Polonya olmuştur.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet CİRAV;

1 Eylül 2020 tarihinde başlayan 2020/2021 fındık ihraç sezonunda, sezon başlarında pandeminin uluslararası piyasalardaki olumsuz etkisine bağlı olarak düşüş trendinde olan fındık ihracatımızın, yılın ilk 3 ayında hızlı bir toparlanma gösterdiğini, döviz bazında ihracatın artış trendine girdiğini, miktar olarak ihracatın ise şu anda %4 ekside olmasın rağmen ilerleyen   aylarda bu açığın da hızla kapanarak 2020/2021 sezonunu artış ile kapatacaklarından ümitli olduklarını ifade etti.

Uluslararası piyasalarda pandeminin yol açtığı olumsuz etkinin, aşılama çalışmalarının artması ile ilerleyen dönemlerde hafiflemeye başlayacağını ve global piyasaların hızlı bir şekilde toparlanacağını öngördüklerini belirten DKİB Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı CİRAV; bu durumun yol açacağı sinerji ile üretim ve tüketim eğilimlerindeki artışlarla birlikte sektör ihracatının da bu sinerjiden olumlu etkileneceğini belirtti.

Fiyat hareketlerine karşı çok duyarlı bir sektör olan fındığın sezon başında bu durumdan olumsuz etkilenmesi ve alıcıların da ağırlıklı olarak siparişlerini azaltmaları, öncelikli olarak taleplerini rakip daha düşük fiyatlı ülkelerden karşılamaları ve pandemi etkisi nedeniyle bir çok ülke piyasalarındaki kapatmaların ister istemez üretimin düşmesine yol açtığını ve bu durumunda sezon ilk yarısında ihracatımıza  olumsuz etki yaptığını, ancak son aylarda özellikle bu olumsuz etkilerin hafiflemesine bağlı olarak ihracatın da hızlı bir şekilde artış eğilimine dönüş yaptığını belirten CİRAV; sezon sonuna kadar ihracatın artış eğilimini sürdüreceğinden ümitli olduklarını ve piyasalardan bu yönde sinyal aldıklarını ifade etti.

DKİB Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet CİRAV; Ülke olarak fındıkta birim başına verim ve kalite olgusuna odaklanarak, birim başına verim ve kaliteyi artıracak çalışmalara önem verilmesi gerektiğine de değinerek; Fındığın anavatanı olan Ülkemizin dünyanın en kaliteli ve birim başına en yüksek verimi sağlayan fındığın üretilmesini sağlaması gerektiğini, burada da en önemli görevin üreticiye düştüğünü, tarım mevsimine girdiğimiz bu aylarda bahçelerdeki bakıma çok büyük önem verilerek birim başına verimin artırılması ile kazancın da artırılmasının mümkün olacağını, ayrıca desteklemelerin de birim başına verim ve kalitenin arttırılmasını sağlayacak  sisteme dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.


Kaynak: DOĞU KARADENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikNakdi ücretsiz izin desteğine başvuru yapacağımız personelin aynı ay içerisinde raporu da varsa SGK eksik gün bildirim kodu ne olmalıdır?
Sonraki İçerikTekstil ve Hazırgiyim sektörlerinde istihdam 2021 yılı Ocak ayında 2020 yılı Ocak ayına göre %6,7 oranında arttı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz