Ana Sayfa Vergi 2020 Yılında alınan araçlarda amortisman ayırma sınırı nedir?

    2020 Yılında alınan araçlarda amortisman ayırma sınırı nedir?

    1091
    0

    Bir avukat mükellefim şirketine binek araç almaktadır. Aracın tutarı 264.000 TL. Bunun 250 binini mi amortisman ayırabilirim yoksa tamamını mı? Eğer 250 bin ise geri kalan kısmını KKEG mi yapacağım?

    Araç bedeli+KDV+ÖTV 300.000 TL’ye kadar olan tutarlar için amortisman, bedelin tamamı üzerinden ayrılır.

    Müşterim olan limited şirket, mayıs ayında 500.000.- TL tutarında binek araç aldı. 300.000 TL’sini araç maliyet bedeli ve 200.000.- TL’sini kanunen kabul edilmeyen gidere attım. Ancak araçtan istenilen performans beğenilmediğinden araç 520.000 TL’ye satıldı. Amortisman ayırmamıştım. Aracın değeri 300.000 TL olduğuna göre, 220.000 TL kar mı beyan edeceğim? İş hem 200.000 TL üzerinden KKEG’e ait hem de satıştan dolayı 220.000 üzerinden vergi ödemiş olmuyor muyum?

    KKEG demek vergi hukukuna göre kabul edilmeyen giderdir. Ticari kazancı tespitinde ise giderdir. KKEG 689 hesaba yazılır. Düzenlenen Gelir tablosunda gider olarak yer alır. Mali karın hesaplanmasında ise matraha eklenir. Sonuç olarak (-) (+) oluşur; fazla ve ikinci kez vergi ödenmez. Mali kar ve ticari kar kavramlarını irdeleyiniz.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYMM ile sözleşmesi olan ve SMMM belgesi ile bordrolu olarak çalıştığım şirketin bankaya gönderilecek bilançosunu imzalayabilir miyim?
    Sonraki İçerik2008 öncesinin Bağ-Kur primleri ödenebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz