Ana Sayfa Ekonomi 2018 Yılı Bütçesinde Eğitime Ne Kadar Kaynak Aktarılacak?

    2018 Yılı Bütçesinde Eğitime Ne Kadar Kaynak Aktarılacak?

    1685
    0

    Maliye Bakanı Naci Ağbal, hazırlanan 2018 yılı Bütçe Tasarısı’na göre ; 2018 yılında eğitime ayrılan kaynak da artış görülmektedir.

    2018 yılında eğitim bütçesinin toplam bütçenin % 18’lik bir kısmını oluşturmaktadır; eğitim bütçesi 2017 yılında 122 Milyar TL iken bu sene 12,2 milyon TL arttırılarak 134,2 Milyar TL’ye çıkarılmıştır.

    Eğitim bütçesinin büyük bir kısmı ise burs ve öğrenim kredisi harcamaları için ayrılmıştır.

    Taşımalı Eğitim ve Yemek Yardımı için ise 3,4 milyar TL ayrılması öngörülürken; eğitim bütçesinden 2,6 milyar TL engelli bireylerin eğitimi için kaynak oluşturmaktadır.

    Özel okul eğitim ve öğretim desteği ile telafi ve takviye kursları için 3,1 milyar TL’lik kaynak ayrılmıştır.

    Bakan Ağbal bütçe ile ilgili yaptığı açıklamalarında, bütçe giderlerinin yaklaşık yüzde 18‘inin tek başına eğitime ayrılacağını belirterek, “Başka bir ifadeyle, 2018 yılında vergi gelirlerinin yüzde 22‘sini sadece eğitime harcayacağız.” dedi.

    Merkezi yönetim bütçesinden eğitime ayırdıkları kaynağın artmasıyla okullaşma oranlarının yükseldiğine, öğretmen ve derslik başına düşen öğrenci sayılarında önemli düşüşler sağlandığına işaret eden Ağbal, yükselen okullaşma oranlarıyla birlikte eğitimde fırsat eşitliğinin de arttığını kaydetti.

    Bakan Ağbal, Yükseköğretime merkezi yönetim bütçesinden ayırdıkları kaynağı 2002 yılı bütçesine göre 11 kat arttırarak, 3,6 milyar liradan 2018 yılında 41,7 milyar liraya çıkaracaklarını ifade etti.

    Naci Ağbal, yükseköğretim öğrencilerine verilen burs ve kredi tutarını 2018 yılında 425 liradan 470 liraya çıkardıklarını söyledi.

    Gelecek yıl açacakları yeni yurtlarla toplam yurt kapasitesini 711 bine çıkarmayı hedeflediklerini belirten Ağbal, bu çerçevede YURTKUR için bütçeden ayırdıkları kaynağı 2017 yılına göre yüzde 22’nin üzerinde artırarak 13,9 milyar liraya yükselteceklerini kaydetti.

    Kaynak: Maliye Bakanlığı-2018 Bütçe Sunumu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikToyota Dizel Otomobil Üretimini Durduracak!
    Sonraki İçerikİstanbul Havaalanlarına 71 Milyondan Fazla Yolcu Geldi!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz