Ana Sayfa Ekonomi 2018 Bütçesinde Reel Sektör İçin Ayrılan Kaynak Ne Kadar Olacak?

    2018 Bütçesinde Reel Sektör İçin Ayrılan Kaynak Ne Kadar Olacak?

    1645
    0

    Maliye Bakanlığı, 2018 yılı Bütçe Tasarısını görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yolladı. Tasarıda Reel Sektör için 37 milyar lira nakit para verilmesi tasarlanıyor.

    REEL SEKTÖRE 37 MİLYAR LİRA AYRILDI.

    2018 bütçesinin 37 milyar TL’lik kısmı reel sektör destekleri için ayrılırken; reel sektör bütçesinin yarısından fazlasının, sosyal güvenlik prim desteği için kullanılması öngörülmüştür.

    Reel sektör desteklerinin dağılımı şu şekildedir:

    KOSGEB BÜTÇESİ %60 ARTIRILACAK.

    Bakan Ağbal, KOSGEB bütçesini 2018’de yüzde 60 artırarak 1.7 milyar liraya çıkarıldığını belirtti.

    2018’de Halkbank aracılığıyla kullandırılacak esnaf kredileri için faiz desteği olarak 1.5 milyar lira kaynak aktaracaklarını belirten Ağbal, bu faiz desteklerinden 2018 yılı itibarıyla 450 bin esnafımız yararlanmış olacağını ifade etti.

    Ziraat Bankası üzerinden tarım ve hayvancılık işletmelerinin finanse edilmesi için de 2.6 milyar liralık kaynak ayırılırken;  toplam 826 bin çiftçi yaklaşık 40 milyar lirayı aşan kredi stokunu kullanmış olacak.

    TARIMA KAMU YATIRIMI 2018 YILINDA ARTACAK.

    Tarımsal Destek Programları için 14,8 milyar TL, tarım sektörüne yapılacak yatırımlar için 10,1 milyar TL, Tarımsal Kredi Sübvansiyonu, Müdahale Alımları, İhracat ve Tarımsal Kit’lerin Finansmanına ise 4,7 miyar TL’lik bütçe ile tarım giderleri için toplamda 29,6 milyar TL’lik bütçe ayrılmıştır.

    YEREL YÖNETİMLERE 73 MİLYAR LİRA KAYNAK AKTARILACAK.

    Maliye Bakanı Naci Ağbal, gelecek yıl yerel yönetimlere 72,9 milyar lira kaynak aktaracaklarını belirtti.

    Ağbal    sözlerine; Cazibe Merkezleri Programı için 2018 yılında 2 milyar liraKÖYDES projesi için 900 milyon lira, belediyelerin su ve kanalizasyon altyapılarını güçlendirmek amacıyla oluşturduğumuz SUKAP projesi için 719 milyon lira, sosyal kalkınma projelerine uygulanmak üzere yaklaşık 300 milyon lira kaynağı da yerel idarelerimize aktaracağız. İlk defa Cumhuriyet tarihinde köyler asfalt gördü, BSK gördü, inşallah bunu daha da yaygınlaştıracağız.

    DEVLETTEN 2018’DE AR-GE’YE 5 MİLYAR LİRA KAYNAK

    2018 yılı bütçesinde AR-GE için 4,9 milyar TL’lik kaynak ayrılmıştır. Bu AR-GE ödenekleri ile Tübitak projeleri, akademilerin ve özel teşebbüslerin AR-GE projeleri desteklenecektir.

    Kaynak tahsisinin yarıdan fazlası, yeniden yapılandırma çalışmaları devam eden Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna (TÜBİTAK) yapılacak. TÜBİTAK, gelecek yıl Ar-Ge için 2,8 milyar liralık bir       kaynağı yönlendirecek.

    TÜBİTAK, bu kaynağın 500 milyon lirasını özel teşebbüs Ar-Ge projeleri için kullanırken;  300 milyon lirasını akademik Ar-Ge projeleri için kullanacak.

    TÜBİTAK’ın kaynağının 300 milyon lirası kamu Ar-Ge projeleri, 200 milyon lirasını savunma ve uzay sanayisi Ar-Ge projeleri, 100 milyon lirasını bilim ve diğer toplum projeleri için kullanılacak.

    TÜBİTAK, 1,4 milyar lirayı ise kurumsal Ar-Ge ödenekleri için değerlendirecek.

    Gelecek yıl ayrıca üniversite bilimsel araştırma projelerine 700 milyon lira kaynak aktarılacak.

    Sosyal Güvenlik Kurumu Ar-Ge prim teşvikleri için 300 milyon lira kaynak ayıracak.

    Diğer kamu idareleri Ar-Ge projelerine (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü) 1,2 milyar lira kaynak ayrılacak.

    Kaynak: Maliye Bakanlığı – Bütçe Sunumu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikAmortisman ve Tükenme Payının Muhasebeleştirilmesi (3. Bölüm) devamı
    Sonraki İçerikSatoshi Nakamoto Aslında Kim?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz