Çalışanların sağlık sorunları nedeniyle rapor (istirahat izni) alması SGK hukuku açısından sıkça merak edilen konulardan biridir. Özellikle 1 veya 2 günlük rapor alan çalışanların ücretinin kim tarafından ödeneceği ve işverenin bu sürede eksik gün bildirimi yapıp yapamayacağı önemli bir konudur. İşte detaylar…
1-2 Günlük Raporlarda Ücret Kesilir mi?
–5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, hastalık nedeniyle iş göremezlik ödeneği raporun 3. gününden itibaren başlar.
-Bu durumda, 1 veya 2 gün rapor alan çalışanlara SGK tarafından herhangi bir ödeme yapılmaz.
–İlk iki gün için işverenin ödeme yapma zorunluluğu yoktur. Ancak bazı işverenler, çalışanlarının mağdur olmaması için bu günlere ait ücreti ödemeyi tercih edebilir.
İşveren Eksik Gün Bildirebilir mi?
-İşveren, 1-2 günlük rapor süresince işçiyi eksik gün bildirebilir ve bu günlerin ücretini kesebilir.
-Eğer işveren, çalışanının bu durumu sürekli suiistimal ettiğini düşünüyorsa, eksik gün bildirimi yaparak ücret kesintisi uygulayabilir.
-Ancak işverenin, iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde belirtilmiş özel bir düzenleme varsa, ücret kesintisi yapmaması gerekebilir.
İşveren 1-2 Günlük Rapor Ücretini Ödeyebilir mi?
Evet, işveren çalışanını mağdur etmemek adına, iş sözleşmesine bağlı olarak veya tamamen kendi inisiyatifine göre 1 veya 2 günlük rapor süresini ücretinden kesmeden ödeyebilir.
Bu, tamamen işverenin iyi niyetine veya işyerinde uygulanan prosedürlere bağlıdır.
Sonuç olarak;
- İşverenin, 1 veya 2 günlük rapor süresini ödemesi zorunlu değildir.
- SGK, ilk 2 gün için iş göremezlik ödeneği vermez.
- İşveren eksik gün bildirimi yapabilir ve bu sürenin ücretini kesebilir.
- Ancak işveren isterse, çalışanın maaşında kesinti yapmadan bu günleri ücretli sayabilir.
Her işyerinde uygulamalar farklı olabileceğinden, çalışanların iş sözleşmelerini ve işyeri yönetmeliklerinin incelemesi önemlidir.
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.