Ana Sayfa Vergi 2.000 TL altındaki reklam hizmetlerinde KDV tevkifatı yapılır mı?

    2.000 TL altındaki reklam hizmetlerinde KDV tevkifatı yapılır mı?

    KDV Tevkifat uygulamasında sınır

    584
    0

    100’den fazla bayisi bulunan ve asıl işi reklamcılık olmayan bir mükellefimiz radyo ve TV de yayınlatmış olduğu reklam bedeli için tevkifatlı kesilen toplam fatura bedelini bayilerine bölerek yansıtma faturası kesmiştir. Yansıtılan bu reklam bedeli faturaları 2.000 TL sınırının altında ve tevkifatlıdır. Yapılan bu işlem doğru mudur? 

    KDV dahil 2.000 TL’nin atındaki hizmetler için KDV tevkifatı yapılmaz.

    Bir firmadan “Araç Sergileme- pazarlama ve Eğitim” için danışmanlık hizmeti faturası alacağız. Faturayı düzenleyecek şirket bize bazı firmalar tevkifatlı fatura istiyor. Siz nasıl fatura talep ediyorsunuz şeklinde sordu. Buna nasıl karar vereceğim? 

    KDV tevkifatına tabi hizmetler için oda web sitesinde bulunan 2021 yılı mali rehberini deki ilgili bölümü inceleyiniz.
    https://www.ismmmo.org.tr/dosya/797/Mevzuat-Dosya/Mali-Rehber.pdf

    KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ

    C.MÜKELLEF VE VERGİ SORUMLUSU

    2.1.3.4. Tevkifat Uygulamasıyla İlgili Ortak Hususlar 

    2.1.3.4.1.Tevkifat Uygulamasında Sınır 

    Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanların, kısmi tevkifat uygulaması kapsamındaki teslim ve hizmetlerinde hesaplanan KDV, alıcıların durumuna bakılmaksızın, tevkifata tabi tutulmayacaktır. Ancak, bu durum profesyonel spor kulüplerince (şirketleşenler dahil) Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanlara yapılan teslim ve hizmetlerde geçerli değildir. 

    Ayrıca, 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) ve geçici 17 nci maddeleri kapsamındaki teslimlerde ve bu Kanun uyarınca KDV’den istisna olan teslim ve hizmetlerde tevkifat söz konusu olmaz. 

    Örnek: Gelir Vergisi Kanununa göre gerçek usulde vergiye tabi olmayan bir çiftçi tarafından yapılan yün ve yapağı teslimleri, 3065 sayılı Kanunun (17/4-b) maddesi uyarınca KDV’den müstesna olduğundan, bu işleme ait bedel üzerinden KDV hesaplanmayacak ve dolayısıyla tevkifat yapılmayacaktır. 

    Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2.00047 TL’yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır. 

    Tespit edilen tutarı aşan işlemlerde KDV tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılamaz, aynı işleme ait bedellerin toplamı dikkate alınarak bu sınırın aşılması halinde tevkifat yapılır. 

    Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla, birden fazla fatura düzenlenmek suretiyle bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde vergi dairelerince, bütünlük arzettiği anlaşılan alımların toplamının yukarıda belirtilen sınırı aşıp aşmadığına bakılarak gerekli işlemler yapılır.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYurt içinde yabancı müşterilere düzenlenen faturalar KDV li mi olmalıdır?
    Sonraki İçerikGerçek faydalanıcı bildirimi yılda bir kez mi yapılır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz