Ana Sayfa SGK 18 Ay askerlik için borçlanma başvurusu yapan kişiler, yeniden başvuru yapmadan daha...

    18 Ay askerlik için borçlanma başvurusu yapan kişiler, yeniden başvuru yapmadan daha az süreye isabet eden tutarı ödeyebilir mi?

    632
    0

    18 ay askerlik için borçlanma başvurusu yaptık ama biz 6 aylık borçlanma ücretini ödemek isteyebilir miyiz?

    Borçlanma başvurusuna istinaden Kurum tarafından bildirilen askerlik sürelerinizin istediğiniz kadarını borçlanabilir ve ödeyebilirsiniz.


    Askerlik borçlanması hesaplaması için tıklayınız…

    Askerlik Borçlanması Nedir?

    Er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerin SGK hizmet süresine eklenmesi amacıyla yapılan SGK prim hizmet borçlanması kısaca Askerlik Borçlanması olarak adlandırılmaktadır.

    Askerlik borçlanması nasıl hesaplanır?

    Askerlik borçlanması başvurusunda bulunacağınız yıl geçerli olan brüt asgari ücretin %32’si en az askerlik borçlanması tutarı olacaktır. Asgari ücretin artışı ile paralel olarak askerlik borçlanması tutarı da her yıl artmaktadır.

    Örnek: 2023 Yılı Brüt Asgari Ücret : 10.008 TL ve 30 günlük askerlik borçlanması tutarı 3.202,56 TL’dir. 2023 yılı için bir günlük askerlik borçlanması tutarı 106,75 TL’dir. 550 gün askerlik borçlanması yapan bir kişinin ödemesi gereken tutar yaklaşık 58.713,60 TL’dir.

    Asgari ücretin üstünde bir tutardan askerlik borçlanması yapabilir miyim?

    Evet, Askerlik borçlanmasına esas tutarın alt sınırı (tabanı) başvurunun yapıldığı yıl geçerli olan asgari ücret, üst sınırı ise (tavanı) asgari ücretin 7,5 katıdır. 2023 yılı için taban, 10.008 TL, tavan ise 75.060 TL’dir. Buna göre 2023 yılı sonuna kadar 1 günlük en düşük askerlik borçlanması tutarı 106,75 TL ve en yüksek askerlik borçlanması tutarı ise 800,64 TL’dir. İlerleyen yıllarda asgari ücrette yapılacak artışa paralel olarak bu tutarlarda artacaktır.

    Askerlik Borçlanmasını istediğim ayda yapabilir miyim?

    Evet, istediğiniz ayda yapabilirsiniz. Asgari ücret bir önceki yılın aralık ayında asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenmekte ve yıl boyunca açıklanan asgari ücret geçerli olmaktadır. Askerlik borçlanmasını Ocak-Aralık ayları arasında istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Askerlik borçlanması tutarında yıl boyunca herhangi bir değişiklik olmamaktadır.

    Askerlik Borçlanma tutarını ne kadar sürede ödemeliyim?

    Askerlik borçlanma tutarını tebliğ tarihten itibaren 1 ay içinde ödemeniz gerekir. 1 ay içinde ödeme yapamazsanız başvurunuz iptal olur. İptal olan başvurusu için herhangi bir ceza, gecikme zammı/faiz ödemezsiniz. Sonradan yeniden başvuru yapabilirsiniz.

    Askerlik Borçlanma ödemesini iade alabilir miyim?

    Askerlik borçlanma tutarını ödedikten sonra iade almanız mümkün değildir. Bu nedenle askerlik borçlanması yapmadan önce ne kadarlık prim gününe ihtiyacınız olduğunu tam olarak netleştirmeniz önemlidir.

    Kimler Askerlik Borçlanması Yapmalıdır?

    Emekli olmak için sigortalık süresi ve yaş şartını sağlayan, ancak prim günü eksik kalan kişiler askerlik borçlanması yaparak günlerini tamamlayabilirler. Prim gün şartını tamamlamış olan veya aktif çalışma hayatı devam ettiği için yaş ve sigortalılık süresi tamamlanana kadar prim gününü de tamamlayacağını öngören kişilerin askerlik borçlanması yapmasına gerek yoktur (sigorta girişini öne çekme seçeneği yoksa).

    Kısmi askerlik borçlanması yapılabilir miyim?

    Borçlanma başvurusuna istinaden Kurum tarafından bildirilen askerlik sürelerinizin istediğiniz kadarını borçlanabilirsiniz. Örnek: 550 gün askerlik yaptıysanız isterseniz 1 gün isterseniz 550 gün borçlanma yapabilirsiniz. Kısmi borçlanma için tek yapmanız gereken size bildirilen borçlanma tutarının borçlanmak istediğiniz süreye isabet eden kısmını ödemektir. Kısmi ödeme sonrası ikinci kez askerlik borçlanması yapabilir miyim? Evet, toplam askerlik sürenizin kalan kısmı için sonradan yeni borçlanma talebinde bulunabilirsiniz. Her borçlanma talebi başvurusu ilgili yıl geçerli olan değerler üzerinden hesaplanır.

    Askerlik borçlanması yaparak sigorta giriş tarihini eski bir tarihe çekebilir miyim?

    Emeklilik hesabı yapılırken ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan gün geçerli olan kanuna bakılır. Örneğin, 8 Eylül 1999 tarihinde ilk kez SGK’lı olan erkek sigortalının emeklilik için yaş şartı 58 iken, bir gün sonra yani 9 Eylül 1999’da ilk kez sigortalı olan erkek sigortalının emeklilik için yaş şartı 60’tır.

    İlk kez sigortalı olduğunuz tarihten sonra askerlik yaparsanız ve bu süreler için askerlik borçlanması primi öderseniz, ödediğiniz askerlik borçlanması kadar prim günü kazanırsınız. Bu işlem işe giriş tarihinizi öne çekmez.

    İlk kez SGK girişi olmadan önce askere giden bir sigortalının askerlik borçlanması yapması halinde, ilk kez sigortalı olduğu tarih borçlanma süresi kadar geriye gider.

    Örneğin, ilk kez 1 Mart 1995 tarihinde sigortalı olan, askerliğini 1994 yılında tamamlayan ve 550 gün askerlik yapan kişi bu sürenin tamamını borçlanırsa ilk işe giriş tarihi 550 gün geriye gidecek ve 28 Ağustos 1993 olacaktır. Emeklilik hesabı yapılırken ilk işe giriş tarihi ilk defa fiilen çalışmaya başladığı tarih olan 1 Mart 1995 değil, askerlik borçlanması sonrası oluşan 28 Ağustos 1993 olacaktır. (Not: Tarihler konuyu anlatmak amacıyla örnek olarak verilmiştir.)

    Hava değişiminde geçen süreler için askerlik borçlanması yapabilir miyim?

    Hastalık, ceza ve benzeri nedenlerle uzayan askerlik süreleri için borçlanma yapılamayacak. Askerlik borçlanması yapılabilecek hava değişimi süreleri, vatani hizmetin yapıldığı döneme göre şöyle olacak:

    1) 17 Temmuz 1927–21 Şubat 2014 tarihleri arasında uzun dönem askerlik yapanların 3 aya kadarki hava değişim süreleri.

    2) 22 Şubat 2014–25 Haziran 2019 tarihleri arasında uzun dönem askerlik yapanların 30 güne kadar hava değişim süreleri.

    3) 14 Kasım 1980–21 Şubat 2014 tarihleri arasında kısa dönem askerlik yapanların hava değişimi sürelerinin 30 güne kadar kısmı.

    4) 22 Şubat 2014–25 Haziran 2019 tarihleri arasında kısa dönem askerlik yapanların hava değişimi sürelerinin 15 güne kadar kısmı.

    26 Haziran 2019 tarihinden itibaren askerlik yapanların tabi oldukları askerlik süresinin her ayı için 1 güne kadarki kısmı için borçlanma yapılabilecek. Örneğin 6 ay askerlik yapanlar 6 gün, 12 ay askerlik yapanlar ise sadece 12 günlük hava değişimi süresi için askerlik borçlanması yapabilecekler.

    Yeni askerlik sistemine göre 6+6=12 ay askerlik yapanlar nasıl borçlanacak?

    Yeni Kanun uyarınca (7179), altı aylık zorunlu askerlik hizmetini tamamlayan erbaş ve erlerden, isteyenler Milli Savunma Bakanlığı’nın da uygun görmesi halinde altı ay daha askerlik yapabiliyorlar.

    Bu şekilde askerlik yapanlardan isteyenler ilk 6 aylık zorunlu askerlik dönemi için eskiden olduğu gibi kendileri borçlanma yapabilecekler.

    İkinci altı aylık dönemin askerlik borçlanma primleri ise Milli Savunma Bakanlığı’nca brüt asgari ücret üzerinden ödenecek. Kişi MSB tarafından asgari ücret üzerinden yapılan borçlanma ödemesinin üzerinde bir tutarla borçlanma yapmak isterse, aradaki prim farkını kendisi ödeyecek.

    Askerlik borçlanması başvurusunu e-devletten yapabilirsiniz.

    Askerlik borçlanması başvurusunu ikametgâhınızın bağlı olduğu sosyal güvenlik merkezinden veya e-devlet şifreniz ile www.Turkiye.gov.tr üzerinden SGK merkezine gitmeden de yapabilirsiniz.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2023 Yılında pastanelerin uygulayacağı KDV oranı nedir?
    Sonraki İçerikLimited şirkete dönüşen şahıs firmasının aktifindeki varlıkların Ltd. şirkete devri için fatura düzenlemesi gerekir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz