Ana Sayfa Çalışma Hayatı 15 Yıl 3600 gün şartlarıyla emekli olacak kişi ihbar tazminatı alabilir mi?

    15 Yıl 3600 gün şartlarıyla emekli olacak kişi ihbar tazminatı alabilir mi?

    15 yıl 3600 gün şartıyla kıdem tazminatı alarak iş akdi sonlanan sigortalılar için, ihbar süresi şartı da aranmaz. Bu nedenle bu sebeple işten ayrılan çalışanın bildirim süresi kadar çalışması gerekmez, ihbar tazminatı da söz konusu olmaz

    835
    0
    Bir çalışanımız 30.12.2020 de birdenbire SGK’dan 15 yıl 3600 gün yazısı getirerek hemen işten ayrıldığını ve kıdem tazminatını istediğini belirtmiştir. Önemli bir işte görevi olan çalışan hiç süre vermeden (İhbar öneli) bu şekilde işten istediği gibi ayrılıp tazminat alabilir mi? 

    15 yıl 3600 gün şartıyla kıdem tazminatı alarak iş akdi sonlanan sigortalılar için, ihbar süresi şartı da aranmaz. Bu nedenle bu sebeple işten ayrılan çalışanın bildirim süresi kadar çalışması gerekmez, ihbar tazminatı da söz konusu olmaz. 

    Ancak Talebin dürüstlük kuralına uygun olması gerekir. İşveren işçinin dürüstlük kuralına aykırı olarak sona erdirildiği iddiasındaysa kıdem tazminatı ödemekten kaçınabilir. 

    Nitekim, hukukun en bilinen temel prensiplerinden biri şudur: Hakkın kötüye kullanımını hukuk korumaz. Burada hakkın kötüye kullanıldığının ispat yükümlülüğü de iddiada bulunan taraftadır.


    1993 yılında 4a’lı olarak girişi olan kişi 31.01.2005 tarihinde işten ayrılmış ve 03.02.2005 tarihinde kendi işyerini açarak vergi mükellefi olmuştur. 5510 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle 01.10.2008 tarihi itibari ile de resen 4b (Bağ-Kur) tescili yapılmıştır.03/02/ 2005-01.10.2008 yılı arası dönemi ihya etmek istediğinde SGK yetkilileri; 2008 öncesinde Bağ-kur’a kayıt ve ödeme yapılmadığı için bunun ancak mahkeme kararı ile mümkün olabileceğini söylemektedir. Bu bilgi doğru mudur? 

    Doğru. İhya için bağkur 4b sigorta tescil şartı bulunmaktadır.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2020’de tüketici hakem heyetlerine yapılan toplam 594 bin 270 başvurunun %87,8’i karara bağlandı
    Sonraki İçerik2021 Yılı Fuar Destekleri Üst Limitleri Açıklandı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz