Ana Sayfa Muhasebe 1 Haziran-10 Eylül arasında 2 bin 678 yabancı yatırımcı, 647.4 milyon lira...

    1 Haziran-10 Eylül arasında 2 bin 678 yabancı yatırımcı, 647.4 milyon lira sermayeli firma kurdu.

    Yabancı yatırımcıların kurudğu

    580
    0

    İstanbul’da normalleşme sürecinin başladığı 1 Haziran-10 Eylül arasında 2 bin 678 yabancı yatırımcı, 647.4 milyon lira sermayeli firma kurdu.

    İstanbul’da normalleşme sürecinin başladığı 1 Haziran-10 Eylül arasında 2 bin 678 yabancı yatırımcı, 647.4 milyon lira sermayeli firma kurdu. Yabancı yatırımcılar bu dönemde en fazla hizmetler, perakende, inşaat-yapı ve makina-otomotiv sektörüne yatırım yaptı. Ortadoğulu ve Avrupalı firmalar hizmet sektörüne yoğunlaşırken, Afrikalı firmaların tercihi perakende oldu.
     
    İstanbul’da yabancı ortaklı kurulan firma sayısı ve sermaye tutarı, Covid-19 salgınında normalleşme sürecinin başladığı 1 Haziran’dan sonra ‘V şeklinde çıkış’ gerçekleştirdi.

    İstanbul Ticaret Odası Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü İstatistik Birimi tarafından hazırlanan ‘Pandemi Öncesi ve Sonrası Dönemsel Yabancı Yatırımcı Durumu Raporu’na göre, İstanbul’da pandemi öncesi dönem olarak tanımlanan 1 Ocak-15 Mart 2020 tarihleri arasında 2 bin 779 yabancı yatırımcı, 506 milyon 251 bin 101 TL’lik yatırım yaptı.

    Covid-19’un pandemi olarak tanımlandığı 15 Mart-1 Haziran döneminde yavaşlayan ekonomik faaliyetlerle birlikte yeni yabancı sermaye yatırımı da azaldı. Bu dönemde 573 yabancı sermayedarın yaptığı yatırım 145 milyon 907 bin 280 TL oldu.
     
    647 MİLYON TL YATIRIM
     
    Normalleşme sürecinin başlangıcı olarak kabul edilen 1 Haziran-10 Eylül 2020 döneminde ise yeni yatırım hevesi, pandemi öncesi dönemi yakaladı ve 2 bin 678 yabancı yatırımcı, 647 milyon 407 bin 168 TL sermayeli yeni firma kurdu. Yabancı yatırımcının bu dönemde İstanbul’da en fazla yatırım yaptığı sektörler ise hizmetler, perakende, inşaat-yapı ve makina-otomotiv olarak sıralandı.
     
    PERAKENDE LİSTE BAŞI
     
    2020’nin ilk 9 aylık döneminde perakende ve hizmet en çok yatırım yapılan sektörler olarak yerini korudu. Pandemi öncesi dönemde bu sektörleri inşaat-yapı ve tekstil izledi. Ancak pandemiyle birlikte yabancı yatırımcılar üçüncü ve dördüncü sektör olarak sağlık ve bilişime yoğunlaştı. Pandemi sonrası dönemde ise sağlık ve bilişim yerine inşaat-yapı ve makina-otomotiv yatırımlarına ağırlık verdiler.
     
    SERMAYEDE YÜZDE 343 ARTIŞ
     
    Normalleşme döneminde pandemi dönemine göre sermaye değerinde yüzde 343, yatırımcı sayısı adedinde ise yüzde 367.36 artışla pandemi öncesi dönemdeki rakamlara ulaşıldı. Bu dönemde yatırımcı sayısı bakımından Suriye, İran, Irak, Ürdün ve Pakistan ilk sıralarda yer aldı. Sermaye değeri bakımından ise Suriye, İran, Almanya, Irak ve İngiltere ilk 5’e yerleşti.
     
    YÜZDE 80’İ LİMİTED ŞİRKET
     
    İstanbul Ticaret Odası’na yeni kayıt yaptıran yabancı sermayeli firmalar, çoğunlukla limited firma statüsünü tercih ediyor. Pandemiden önceki ve sonraki dönemlerde de bu veride değişiklik olmadı. Yeni kuruluşların yüzde 80’den fazlası limited şirket kategorisinde.
     
    İSVEÇLİ ŞİRKETLERDEN 5 YILDA 47.3 MİLYAR TL
     
    Türkiye’deki İsveçli şirketlerin son 5 yılda 47.3 milyar TL’lik katma değer yarattıkları belirtildi. ‘İsveçli Firmaların Türkiye’de Yarattıkları Değer Raporu’na göre, İsveçli şirketler 2018 yılı itibariyle Türkiye’deki istihdama 61 bin kişiden fazla katkı sağladı. İsveçli firmalarda yalnızca Ar-Ge departmanlarında çalışanların sayısı ise 1.000’i aştı.
     
    İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin Türkiye’nin ekonomik ve sosyal yaşamına sunduğu katkıları ele alan rapor; İsveç Büyükelçiliği, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu, İsveç Ticaret ve Yatırım Konseyi Business Sweden ve Türkiye’deki İsveç Ticaret Odası’ndan oluşan ‘Team Sweden’ tarafından hazırlandı.
     
    İsveç menşeli 125’ten fazla şirket Türkiye’de faaliyet gösterirken, 400’den fazla İsveçli şirket de distribütörler ve acenteler kanalıyla çalışmalarına devam ediyor. Aralarında Türkiye’de 120 yıldan uzun süredir faaliyet gösteren Ericsson’la beraber Autoliv, H&M, IKEA, Lindex, Sandvik ve Securitas gibi global liderlerin de bulunduğu firmaların pek çoğu, Türkiye’yi satış ve ihracat merkezi olarak kullanıyor.

    Pakistan ve Hindistan gibi çeşitli Asya ülkeleri, Ortadoğu ve Afrika bölgelerini de Türkiye’den yönetiyorlar.

    Rapora ilişkin detayları paylaşan İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson, İsveç’in Türkiye, Türkiye’nin de İsveç için ihracat yapılan ülkeler arasında 20’nci sırada olduğunu belirterek, “Araştırmamıza bilgi veren şirketler, 2014-2018 yıllarını kapsayan 5 yıllık periyodda Türkiye’nin Gayrisafi Katma Değeri’ne 47.31 milyar TL’lik katkıda bulundu. 2019 yılı sonunda bu katkı şirket başına ortalama 252 milyon TL olarak gerçekleşirken, yıllık toplam değer de 12.6 milyar TL’ye ulaştı” dedi.
     
    ORTADOĞU VE AB HİZMETİ, AFRİKA PERAKENDEYİ TERCİH ETTİ
     
    Normalleşme döneminde Ortadoğu ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler, İstanbul’da en fazla yatırımı hizmetler sektörüne yaptı. Afrika ülkelerinin yatırımda tercihi ise perakende oldu.

     

     


    Kaynak: İtohaber.com. Tam link https://www.itohaber.com/haber/guncel/213179/yabanci_yatirimcilar_istanbul_da_4_sektore_odaklandi.html
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2020 yılı Ocak-Eylül döneminde merkezi yönetim bütçe giderleri 870,0 milyar TL ve bütçe gelirleri 729,4 milyar TL olarak gerçekleşti
    Sonraki İçerikAktife kayıtlı demirbaşların ayrılmayan amortisman tutarları hangi hesaba kayıt edilmelidir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz